По две маски за всеки ученик за цялата учебна година в Гърция

Свят | 25 август 2020, вторник / 16:16| Показвания:Преди броени дни Гърция обяви, че новата учебна година ще започне на 7 септември. Сега това решение е заменено с по-мъдрото обмисляне дали тя да не стартира на 14 септември, съобщава „Keep talking Greece“.

Епидемиолозите не крият безпокойството си от хода на коронавируса в Гърция, заявявайки, че не разполагат с епидемиологичните данни от завръщането на летовниците и им е нужно време за адекватни решения. Министърът на образованието Ники Керамеос обяви в понеделник, че окончателното решение за откриването на училищата ще бъде обявено на 1 септември. Тя обеща, че почистването в училищата ще бъде интензивно, но не разкри как. С какъв персонал и какви ресурси?


За децата и учениците от 4 до 18-годишна възраст, както и за преподавателите и възпитателите в Гърция използването на маски през следващата учебна година ще бъде задължително.

Министърът обяви, че ще бъде осигурена по една бутилка вода на всеки ученик в основните училища. Освен това министерството ще предостави на учениците и учителите безплатни памучни маски за лице: две маски за всеки ученик за цялата учебна година.

Пренаселеността от десетки ученици в класните стаи, където е практически невъзможно да се поддържа необходимата дистанция от 1,5 метра, предизвиква голяма тревога сред учителската общност. Профсъюзите на учителите изискват по-малки класове, но министърът твърди, че средният брой ученици на паралелка в цялата страна е 17. Реалността обаче е, че 3/4 от ученическото население на страната е събрано в малки класни стаи с 20-29 деца.

В същото време министърът обяви, че в случай на коронавирусна инфекция ще се освобождава само конкретната класна стая, а не цялото училище.


Половинчатите мерки на Керамеос предизвикаха възмущение в социалните медии с много иронични коментари, като този: "С две памучни маски и бутилка вода, така ли се бори коронавирус?"

Учителските съюзи проведоха протестна акция в центъра на Атина днес сутринта.

Междувременно правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че властите подготвят санкции за родителите, чието дете не носи маска в училище. „Ако ученикът не носи маска, това ще се възприеме като безотговорност на родителя, той не може да застрашава останалите. Детето не трябва да бъде наказвано за безотговорността на родителя“, заяви Пецас и добави, че всички санкции ще бъдат обявени през следващите дни.


Тагове: маска, Гърция

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси