Депутатите обмислят служебно отписване от адресна регистрация преди изборите

Депутатите обмислят служебно отписване от адресна регистрация преди изборите
Председателят на сдружението на общините Тодор Попов предлага когато лицето бъде отписано служебно от адресната регистрация, да бъде предупреждавано с известие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебно отписване от адресна регистрация на лица, които не живеят на съответния адрес, обмислят да регламентират депутатите в Закона за гражданска регистрация.

С последните промени в закона въпросът беше решен, но занапред. Вече в общината не може да се регистрира никой, ако не представи нотариален акт за собственост на съответния имот или договор за наем със собственика, предаде вестник „Преса".

Адресна регистрация може да се докаже и с платена сметка за ток, решиха депутатите през май.

„Има обаче много заварени случаи, при които на един адрес се водят, че живеят по 100-130 души," твърдят депутати. При последния ремонт на Закона за гражданската регистрация дълго умували как да решат и старите случаи, но не измислили сполучлив вариант.

„Чакаме предложение от МВР за т.нар. служебно отписване, защото те искат в закона да се заложи възможност и за заличаване от адрес на лице, което е издирвано от органите на реда и е доказано, че не живее там," обясни председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова.

Идната седмица тя ще се срещне със сдружението на общините на годишния им форум и ще обсъди с кметовете и техните предложения.

От Националното сдружение на общините искат да се даде право на собственика на даден имот да може да направи проверка колко са регистрирани на адреса му и срещу представяне на нотариален акт той да може да отписва всеки, който няма право да ползва този адрес.

Когато лицето бъде отписано, то ще бъде предупреждавано с известие. Ще му се дава двумесечен срок да подмени адреса и съответно личната си карта, твърди в свое предложение до регионалната комисия в парламента Тодор Попов, шеф на Националното сдружение на общините.

Кметовете настояват личните карти на тези, които не са спазили закона, да се обявяват за невалидни.

Казусът с много регистрирани на един адрес има пряко отношение към изборите, защото тези регистрации се използват за подкрепа на един или друг кандидат на кметския вот.

Депутати от опозицията се страхуват, че ако промяната в закона за гражданската регистрация влезе в сила преди изборите, много избиратели могат да бъдат лишени от право на вот заради невалидни лични карти и това ще създаде напрежение.

#вестник „Преса" #Искра Фидосова #Национално сдружение на общините #Тодор Попов #НСОРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »