Христо Иванов: Как е финансирана хотелската верига на "г-н Василиевич"? (ВИДЕО)

Христо Иванов: Как е финансирана хотелската верига на "г-н Василиевич"? (ВИДЕО)
A A+ A++ A

С изявление на живо пред х-л “Хаят” в София Христо Иванов се обърна към премиера Борисов, за да му напомни да изпълни обещанието, дадено още на Росенец, за това ревизионните актове на Лукойл да бъдат предоставени на обществеността.

Иванов повдигна въпроса за връзката между финансирането на новия хотел и това дали Лукойл са плащали всички данъци, свързани с дейността си в България по импорт на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции.  

“Затова сме тук, за да напомним отново на премиера да изпълни своето обещание да публикува тези данъчни документи, от които да стане ясно имат ли почва съмненията, че Лукойл е укрила данъци в България или по някакъв начин си ги е спестявала. И да стане ясно как всъщност е финансирана тази хотелска империя.” - каза Христо Иванов, след като отбеляза, че “Хаят” е част от една огромна хотелска империя, която досега се свързваше с бащата на Валентин Златев и беше управлявана от кипърска офшорка, в чието управление в миналата година се появява и името на Валентин Златев.    

Иванов припомни също така, че от 2018 г. “Да, България!” се опитва да изясни този въпрос и свързаните с него съмнения. След отказа на НАП на предостави ревизионните актове, от които ще си проличи отношението на българските данъчни власти към Лукойл, “Да, България!” обжалва и печели на две инстанции. Вместо да изпълни решението на съда, НАП отново отказва да предостави ревизионните актове. Министър Горанов не реагира на последвалото писмо, с което Христо Иванов го призовава да нареди на НАП да предоставят информацията. На Росенец Христо Иванов се обърна с призив и към премиера за това да нареди тази информация да бъде предоставена на българските граждани и Борисов публично обеща това да се случи. 

“Става дума за отклоняване на плащане на данъци в размер около милиард лева.” - заяви Иванов.  

Той отбеляза, че това е петият път, в който му се налага да напомни на българските власти за този ангажимент - да изпълнят това съдебно решение, да отговорят на зададените въпроси и обяви следващия си ход по темата:

“Искам, за да няма изненадани, да заявя, че следващия път, в който ми се наложи, след откриването на хотела, да задам тези въпроси, ще го направя на руски и на английски. Така че бъдещите гости на хотела - несъмнено инвеститори, несъмнено европейски чиновници и политици да могат да се запознаят с този интересен контекст в София. А също така с него да могат да се запознаят и може би бившите колеги на Валентин Василиевич.”

Иванов се обърна и към прокуратурата с напомняне, че трябва да разследва съдържанието на записа, в което г-н Борисов разговаря с г-н Златев и му търси сметка зад кои политически сили застава.

“Един премиер може да търси сметка на един гражданин - камо ли пък на един влиятелен представител на грамадна руска компания, камо ли пък на един собственик на хотелска верига, какъвто е г-н Василиевич - може да му поставя по този начин въпроси, само ако има средства да му оказва някакъв натиск, някакво влияние. Например, ако имат някаква малка обща тайна. Една малка обща тайна за един милиард лева например.” - заяви Иванов и отбеляза, че това са само въпроси, чийто отговор няма как да стане ясен, докато не бъдат показани ревизионните актове на Лукойл.

#Христо Иванов #хотелска верига #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »