НАП сгащи заведения, които начисляват 9% ДДС на поръчките за вкъщи

НАП сгащи заведения, които начисляват 9% ДДС на поръчките за вкъщи
A A+ A++ A

Заведения за хранене начисляват 9 % ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20 %, показват проверки на НАП в последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до един месец, допълват от приходното ведомство.

Инспектори на НАП са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък. На телефона за сигнали на Агенцията: 0700 18700 постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим. Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки.

От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената ставка за ресторантьорски и кетъринг услуги е валидна само за предлаганите храна и съответно обслужване за консумация на място, припомнят от НАП. От приходната агенция са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи.

Същевременно от НАП отчитат добра фискална дисциплина по българското Черноморие, където продължава лятната контролна кампания по спазване на данъчното и осигурително законодателство. Нейна основна цел е насърчаване доброволното спазване на правилата и равнопоставена бизнес среда.

Данъчните напомнят, че в наблюдението за отчитане на приходи може да се включи всеки, който е изтеглил на телефона си мобилното приложение на приходната агенция, което позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка дали е истинска на сървърите на НАП.

#НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »