Сдружението за модерна търговия с изявление в защита на „Хиполенд“

Сдружението за модерна търговия с изявление в защита на „Хиполенд“
СМТ
A A+ A++ A

Във връзка с публикуваната днес в медиите информация, че редица контролни органи като Националната агенция за приходите, Икономическа полиция и Главна дирекция „Надзор на пазара“ са започнали масирани проверки в централния офис и магазини на члена на Сдружението за модерна търговия (СМТ) „Хиполенд“ АД, от организацията на търговските вериги изразяват следната позиция:

Търговските вериги, членове на СМТ, са едни от най-проверяваните от контролните органи у нас компании и в този смисъл за нас подобни проверки са част от нормалното бизнес ежедневие. Но в актуалния контекст бихме искали да подчертаем, че ако използването на контролните правомощия на изпълнителната власт е по повод свободно изразяване на публична гражданска позиция, то това би било в разрез с демократичните принципи на една правова общност, каквато е Европейският съюз.

Изразяваме надежда, че започнатите проверки от контролните органи на бизнеса на компанията член на СМТ непосредствено след публично заета гражданска позиция от нейния собственик по отношение на действия на изпълнителната власт, не представляват реакция заради изразеното мнение. В противен случай днешните действия на институциите трудно могат да бъдат разглеждани като рутинна контролна дейност.

Вярваме, че в демократична страна член на Европейския съюз, всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция.

Убедени сме, че спазване на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване на гражданска позиция са основополагащи за развитието на цялото ни общество.

#СМТ #позиция #Хиполенд #проверки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »