Протести и контрапротести бележат деня на Съединението

Протести и контрапротести бележат деня на Съединението
A A+ A++ A

Протести и контрапротести бележат деня на Съединението. Големите чествания на празника днес са в Пловдив. Очаква се там редица политици да се съберат на едно място тази вечер. Протестиращите в Пловдив опънаха огромен трикольор.

В центъра на града полицията е обградила района, в който 80 доброволци от Комитет „Родолюбие” ще пресъздадат моменти от 6-ти септември 1885 г. На метри оттам се очаква да протече и антиправителствен протест под надслов „Национален поход за съединение”. Очакват се и членове на „Отровното трио” да се включат в протеста в Пловдив.

"Днес съединението е да съберем граждани срещу волята на престъпната шайка. Днес ние сме Великата сила. Тогава го направиха без чужда помощ. Днес можем отново", заявиха Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян във Фейсбук. 

На площад „Съединение” в Пловдив ще има тържествената заря-проверка, а президентът Румен Радев ще произнесе слово. Всички граждани, които искат да присъстват на тържествената заря ще трябва да преминат през три пункта, на които ще бъдат проверени за оръжие и опасни предмети, съобщава Нова телевизия.

В центъра на София също се събират хора за контрапротест. Те са обединени под надслов „Граждански патрул „Ситняково”. Шестивето тръгна от пилоните на НДК и ще стигне до църкват "Света Неделя", след което отново ще се върне на НДК.

На място те попълват анкета и подписка срещу "Отровното трио", която ще внесат в прокуратурата. В нея те настояват хората, които са инициирали агресивни действия на 2-ри септември, както и тези, които призовават към по-агресивни действия да бъдат установени и към тях да бъдат предприети съответните мерки.

„В деня на Съединението искаме да изкажем подкрепа за българската полиция, ще поискаме оставката на разединителя на нацията Радев, и ще съберем подписи за сигнал до прокуратурата срещу подбудителите към граждански войни, въстания и метежи“, казват контрапротестиращи. 

Солидарни с антиправителствените протести у нас са и българите зад граница. В Брюксел се събраха демонстранти с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Към тях се присъединиха и евродепутати. Пртести има в Брюксел, Амстердам, Лондон, Люксембург, Монреал и Чикаго.

#протест #отровно трио #оставка #Съединение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници