Още един родителски протест в София – заради липсата на места в детските градини

Още един родителски протест в София – заради липсата на места в детските градини
СО
A A+ A++ A

Родители излязоха на протест пред Столичната община. Те се обявиха срещу несправедливия механизъм за прием на деца в държавна ясла или детска градина, предаде репортер на БГНЕС.

Родителите настояват за промяна в правилата и ударно строителство на ясли и детски градини.

По отношение на възможността родители на неприети деца да получават ваучери те се опасяват, че ще бъдат създадени такива изисквания, които най-вероятно няма да са в полза на родителите. Освен това те са недоволни от факта, че децата в яслена група не са включени в схемата за компенсиране.

„Време е госпожа Фандъкова да поеме отговорност за софийските деца, тъй като от 11 години слушаме едни и същи обещания. Всяка година – след 2-3 години ще се построят градини, няма да има недостиг, това не се случва“ каза Кристина Касабова и попита кметът смята, че не е било резонно родителите на неприети деца да получават ваучери.

Майката на две деца е категорична, че обещанието на Фандъкова, че до 3 години ще има място за всяко дете над 3-годишна възраст, няма да се случи.

„Защото е имагинерно, защото е въображаемо, защото е измислено, защото го чакаме от цялото нейно управление“, убедена е тя.

Жената е категорична, че недостигът на места в яслите и детските градини не се дължи на вътрешната миграция. „Колкото хора да идват, толкова си и тръгват. Ако държавата пести ресурс от провинцията, е редно той да се насочи в столицата и в другите по-големи градове, след като има нужда. Такава политика липсва“, коментира тя и уточни, че не са успели да влязат в ясла, но са имали късмет за градина.

Според Цветомир Четъшки критериите за прием в ясла и детска градина не са честни и трябва напълно да се променят.

„За по-добро бъдеще на младото поколение и за повече места в детските градини и ясли. Критериите не са честни. Трябва тотално да се променят – не само локацията къде е регистрирано детето. Най-малко трябва да се виждат професиите на родителите и колко данъци внасят в тази държава. Има хора, на които децата им ходят в детска градина, а те стоят вкъщи. За работещи родители да има повече преференции“, заяви още Четъшки.

Петя Милушева пък настоява родителите с високи доходи да имат предимство пред безработните.

„В момента ние се чувстваме дискриминирани, защото се осигуряваме на максимални доходи и най-вероятно детето ни няма да бъде прието в държавна ясла“, убедена е тя и добави, че настоява да се строят ясли и детски градини.

От невъзможността да излезе от майчинство се оплака Анастасия Лабузова, която от 2 години се бори детето ѝ да влезе в ясла.

„Искам да се промени нещо. Имаме максимален брой точки, но втора година не минаваме. Тази система с някакво подпомагане на тези, които не минават не е лоша идея“, и подчерта, че живее в голям район, в който има две ясли, в които се приемат по 10 деца, което прави невъзможно приема на детето ѝ.


На протеста е и Петя Георгиева, която противно на всички неприети дори не е кандидатствала, защото не одобрява системата и качеството на обучение.

„Не сме кандидатствали за детска ясла или градина. За щастие имаме възможност да изберем друга форма на обучение, не в държавно учреждение. Не сме кандидатствали, защото не сме съгласни с цялостната организация на обучението. Има огромен проблем в българското образование и детските ясли и градини са част от образователната система“, подчерта тя. Тя неодобрява, че групите са прекалено големи, системата не е реформирана, няма никаква нужда спрямо нуждите и индивидуалността на всяко дете, както и липсва плавна адаптация на децата. Въпреки това е на протеста, защото този проблем трябва да бъде решен за всички и да има места за всяко дете в ясла и детска градина.

Съпругът ѝ Росен Георгиев разркри, че са се местили от квартал на квартал и затова са били подготвени, че няма да бъдат приети. „Ако имаше до нас детска градина и теоретичен шанс въобще да влезем. Според нас ваучерите са смислен вариант и дават възможност хората да взимат собствени решения за себе си. Не може всеки да разчита на общината да построи във всеки нов квартал нова детска градина, но докато това се случи трябва да има вариант“, коментира той.

#родители #протест #Столична община #детски градини #детски ясли #места

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »