Цените на земята ще вървят нагоре, според експерти

Цените на земята ще вървят нагоре, според експерти
Снимка: kurier5.com
A A+ A++ A

Цените на земеделската земя в България ще продължат да растат през следващите години, според прогноза на Асоциацията на собствениците на земи.

През последните пет годии се наблюдава постоянен ръст на сделките, като най-активни купувачи си остават арендаторите, предаде БНТ в репортаж в събота.

Интересът към покупка на земеделска земя в България нарастна най-вече заради получаваните европейски субсидии за декар обработваема площ.

Освен това кризата накара много инвеститори от други сектори, да се пренасочат към имоти от земеделска земя.

Най-голямо е търсенето в Североизточна България - в района на Добруджа. Тук и цените са високи - достигат 1400 лева за декар, колкото са в най-плодородния американски щат, например Канзас.

Най-слаб е пазарът в Северозападните части на страната, макар че през последните години и тук има ръст и в броя на продажбите, и в цените.

Напоследък силно нарастнаха и изискванията към купуваната земя.

„Вече се търсят земеделски имоти с по-голяма площ, с по-високо качество и добра локация. Докато преди няколко години пазарът на земя беше хаотичен и се пазаруваше всичко,” казва Лилия Стоянова от Главна дирекция "Поземлени отношения" в МЗХ.

При проверка на пазара на земеделска земя в един среден за страната район - този на Ихтиман се оказва, че в ниските части търсенето е голямо и земята се търгува към 700 лева за декар. Към по-малките, разпокъсани, полупланински терени, интерес почти няма и цената им е около 350 лева за декар.

Според началника на Общинската служба по земеделие в Ихтиман напоследък производителите търсят все по-голяма стабилност и устойчивост на земеползването и затова искат да купят земята или да сключат по-дългосрочни договори за ползване.

„Има явна тенденция за закупуване на земя за отглеждане на трайни насаждения, като лавандула, арония и там има доста сделки. А що се отнася до многобройните реклами за покупка на земя - обикновено това са фирми, които купуват разпокъсани парчета на ниски цени, уедряват ги и ги продават доста по-скъпо. Може да се реализира сделка и чрез тях, но много внимателно”, обяснява Надя Велкова - началник на Общинска служба по земеделие, гр. Ихтиман.

Очаква се броят на сделките тази година да надмине миналогодишните с 5-6%, което означава, че ще се изтъргуват над 1,5 млн. дка земеделска земя.

#земя #земеделска земя #недвижими имоти #Ихтиман #МЗХ #министерство на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"