Президентът: Няма смисъл от диалог, който да е индулгенция за шкафчета, корупция и записи

Президентът: Няма смисъл от диалог, който да е индулгенция за шкафчета, корупция и записи
A A+ A++ A

Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет и тук не трябва да има никакъв компромис. Така че се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и необходими доказателства, за да бъдат минимализирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива.

Това заяви президентът Румен Радев в коментар по новия шпионски скандал от авиобаза “Граф Игнатиево”, където думте му отблизо чу посланикът на САЩ у нас - Херо Мустафа.

Необходима е ясна информация в какво се състои този шпионски скандал, продължи Радев. Трябва да има и ясен отговор на публикациите в „Шпигел”, където има сериозно обвинение, че държавното управление на България се поставя в услуга на чужда държава. Трябва да подхождаме с ясни безкомпромисни критерии към всичко, което уронва национална сигурност, каза още президентът Радев.

Не виждам смисъл да ни тикат постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчета, корупция, записи и т.н., продължи Радев.

За да има диалог, той трябва да бъде поставен на здрава основа, а именно – разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата, категоричен бе президентът. Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни, добави още Румен Радев.

В изказването си от авиобазата край Пловдив президентът изтъкна, че за него предизвикателствата пред българските Военновъздушни сили и Министерство на отбраната са в две основни направления. Първо, да се осигурят всички необходими условия, за да се въведат в експлоатация и да носи бойно дежурство самолетът F-16. Трябва от тук нататък изключително много работа, защото проблемът не е просто в самолети. Иска се цялостна модернизация на инфраструктурата, предоставяне на важно и сложно наземно оборудване, придобиване на въоръжение, подготовка на състава и най-вече дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване, което ще изисква допълнително финансиране. Очаквам в скоро време да се сформира офис на F-16 към Министерство на отбраната.

Второто предизвикателство е, че до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с F-16 ни делят още дълги години. Това е мисия, която ние трябва да изпълняваме и затова очаквам бързо действия за тревожно ниския нальот на летците ни. 

#Румен Радев #Граф Игнатиево #Херо Мустафа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »