Сачева: Как ще се вдигнат пенсиите – ясно в началото на октомври

Вътрешна политика | 24 септември 2020, четвъртък / 18:04| Показвания:МТСП

Как ще се увеличават пенсиите, ще бъде решено най-късно в първите дни на октомври, съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде Нова телевизия.

Пред Коалиционния съвет стоят 3 варианта, като средствата, които ще са необходими годишно, са между 1 милиард и 200 милиона и 3 милиарда и 800 милиона лева, в зависимост от модела, който ще бъде избран. Финансирането ще бъде заложено в бюджета за следващата година.

"Единият вариант е да продължи добавката от 50 лв. Друг вариант е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души. Има предложение, което е по линия на синдикатите, за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно и индивидуалния коефициент, така че да може да се запази солидарния и справедлив модел на социалното осигуряване у нас. Аз предпочитам да запазим именно модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент и да продължим със споразумението, което имаме със синдикати и работодатели за швейцарското правило", обясни социалният министър.
Тагове: Деница Сачева, пенсии, преизчисляване, варианти

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси