Йотова с нова инициатива за запазване на българщината сред общностите ни в чужбина

Йотова с нова инициатива за запазване на българщината сред общностите ни в чужбина
ЦБББ
A A+ A++ A

Като продължение на увенчалия се с успех виртуален форум „Голи са без книги всички народи“ по случай 24 май, вицепрезидентът Илияна Йотова обявява инициативата „Будната България“. Целта ѝ е да насърчи деца, младежи и възрастни от българските общности зад граница да изразят своята връзка с България, с нейното минало и бъдеще. Те могат да разкажат или покажат всичко, което ги зарежда със сила и самочувствие, че са българи – например любимо място в Родината, предадените през поколения традиции, паметта на своя род, прояви, поддържащи българския дух зад граница.

Всички желаещи да се включат могат да го направят, като изпратят видео запис, не по-дълъг от 3 минути. За сцена на виртуалния форум вицепрезидентът Йотова отново предоставя своя канал в Ютуб и официалната си страница във Фейсбук. „Чрез видео материалите като с камъчета от мозайка ще сглобим образа на България на всички – будната България“, посочва Илияна Йотова.

Партньори на „Будната България“ са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Българското национално радио.

За финал на инициативата е избран 1 ноември – Денят на народните будители. Записите ще се приемат на budnabg@gmail.com до 25 октомври 2020 г.

#Илияна Йотова #българи в чужбина #инициатива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »