Завършиха клиничните изпитвания на руската ваксина EpiVacCorona

Завършиха клиничните изпитвания на руската ваксина EpiVacCorona
A A+ A++ A

Учени от Новосибирския научен център "Вектор" са завършили клиничните проучвания на ваксината срещу COVID-19. Шефът на Роспотребнадзор Анна Попова разказа за това в интервю за канала НТВ.

Ваксината от "Вектор" ще бъде втората руска ваксина срещу новия тип коронавирус. Попова подчерта, че ваксинацията срещу коронавирус ще бъде доброволна, но ако е свързана с професионални рискове, тогава "може да се наложи".

Ваксината се нарича EpiVacCorona. Произвежда се на базата на химически синтезирани пептидни антигени на протеините на вируса SARS-CoV-2 и други компоненти. Ваксината не съдържа живи атенюирани вируси или генетичен материал от коронавирус. Вирусните вектори, влизащи в клетката, осигуряват синтеза на защитен антиген - коронавирусния S протеин (SARS-CoV-2). В отговор на появата на чужд протеин в организма се формира пълноценно антитяло и клетъчен имунитет.

Първата фаза на тестване на ваксината EpiVacCorona за профилактика на коронавирусна инфекция показа пълната безопасност на лекарството.

Министерството на здравеопазването вече започна да регистрира тази ваксина. Процесът трябва да приключи до 15 октомври. EpiVacKorona ще се произвежда на сайта Vector; две версии на него могат да бъдат пуснати в гражданско обращение.

 

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »