Президентът: Държавата да помогне на военната ни индустрия за утвърждаването й на чуждите пазари

Президентът: Държавата да помогне на военната ни индустрия за утвърждаването й на чуждите пазари
Президентство
A A+ A++ A

Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща институционална среда и условия за реализацията на нейната продукция на международните пазари. За това призова президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при  откриването на 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус – 2020“. Тази година се навършват 25 години от създаването на международното изложение, в което участват 80 изложители от 18 държави.

Държавният глава подчерта, че отбранителната индустрия е специализиран сектор от икономиката, който не само осигурява трудова заетост и приходи в бюджета, а обединява производства с висока добавена стойност и е двигател за развитието на международното партньорство в сферата на отбраната. „Очаквам, че Министерството на отбраната, след дълги години на финансови ограничения, ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки“, посочи президентът.

По думите на държавния глава, разширеното участие на българските институти, звена и организации в областта на отбраната в международното изложение не е само демонстрация на способности, но и доказателство, че страната ни може да бъде още по-успешна в използване на възможностите, предоставяни от Европейския фонд за отбрана и във водещи европейски проекти в областта на сигурността и отбраната.

Румен Радев подчерта, че през годините международната изложба „Хемус“ се е утвърдила като успешен форум – пресечна точка на интересите на бизнес субекти, правителствени, неправителствени и научни организации, което предоставя отлични възможности за развитие на ползотворни контакти, обмяна на знания, опит и нови технологии и изграждане на ефективно партньорство. „Вярвам, че и тази година българската отбранителна индустрия ще представи нови продукти с високо качество и висока научно-технологична стойност“, заяви още в словото си при откриването на специализираната изложба държавният глава.

По-късно по инициатива на президента се проведе среща с представители на българската отбранителна индустрия и наука, в която участваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и началникът на отбраната Емил Ефтимов. Според държавния глава българският военнопромишлен комплекс има и  експертизата, и възможностите да бъде реална част от процеса на модернизация на Въоръжените сили, ако договорите за доставки на въоръжение са придружени и от споразумения за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Представителите на бизнеса призоваха за редовен диалог с професионалното и политическото ръководство на Българската армия, на която да бъдат своевременно решавани проблемите пред отбранителната индустрия. Продукцията на българския военно-промишлен-комплекс се цени високо в чужбина, предназначена е предимно за износ и е крайно време да получи същото признание и в България, призоваха участниците в срещата. Представителите на бизнеса благодариха на държавния глава за последователната подкрепа и за включването на компании от отбранителната индустрия в икономическите делегации, придружаващи президента при визитите му в чужбина и призоваха това да се превърне в практика и за другите български институции.

#Румен Радев #отбранителна индустрия #Министерство на отбраната #поръчки #техника #боеприпаси #разработки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »