US санкции срещу „Турски поток“ урдят продължението му през България

US санкции срещу „Турски поток“ урдят продължението му през България
МС
A A+ A++ A

Американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска територия. Това, че българското правителство го нарича “Балкански поток” и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не променя същността на проекта.

Това даде да се разбере Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, предаде БГНЕС. Днес той се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

“Разбирам, че има различия на имената на газопровода, но според нас това не променя факта, че Русия го използва като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на САЩ за санкциите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпео през юли цели да се предотврати използването на енергийни активи за влияние”, каза Фанън, цитиран от „Медиапул“.

“Не искаме санкции за никого, това не е нашето намерение като партньори и приятели. Целта ни е промяна на поведението на пазарните играчи, за да има честна и прозрачна търговия и това е най-доброто за диверсификацията на доставките и ние ще продължим да работим в тази посока”, заяви високопоставеният американски дипломат, който пристигна у нас от Гърция, където придружаваше държавният секретар Майк Помпео.

Фанън още веднъж отбеляза, че всички сме притеснени от начина, по който Русия използва енергетиката.

По време на разговорите си с министър Петкова той е обсъдил изграждането на газовата връзка с Гърция, която е „много важен проект“. Също така са обсъдени диверсификацията на ядреното гориво и новите ядрени технологии. „България трябва да види тези възможности”, каза още Фанън.

Според външния министър Екатерина Захариева, България не е застрашена от санкции, защото спазва всички европейски правила. 

#САЩ #санкции #"Турски поток" #"Балкански поток" #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »