Светлина в тунела за Брекзит със сделка

Светлина в тунела за Брекзит със сделка
Pixabay
A A+ A++ A

Резултатите от деветия кръг преговори между Великобритания и ЕС за бъдещите им отношения позволяват да се видят очертания на сделка. Това се казва в заявление на британския преговарящ Дейвид Фрост, публикувана на сайта на правителството на Обединеното кралство, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

В много области, засягащи нашите преговори, се очертават контурите на бъдещата сделка, въпреки съхраняващите се противоречия. Това важи за повечето раздели от търговското и икономическо споразумение, в частност за въпросите на търговията със стоки и услуги, транспорта, енергетиката, социалното осигуряване и участието в програмите на ЕС”, констатира Фрост, окачествявайки протеклите преговори като конструктивни.

В интервю за Би-би-си премиерът Борис Джонсън изрази надежда, че споразумението с ЕС ще бъде подписано в срок. „Това зависи от нашите (европейски) приятели. Те подписаха с Канада такова споразумение, каквото искаме да имаме и ние. Защо тогава да не го подпишат с нас? Ние сме много близки, все пак 45 години били сме членове на ЕС”, каза Джонсън.

Приключилият девети кръг бе последният от планираните официални преговори между Лондон и Брюксел. Днес Джонсън трябва да се срещне с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, за да обсъди следващите стъпки, защото остава много малко време до края на годината, когато ще спре действието на преходния период. По-рано Джонсън казваше, че споразумението трябва да бъде постигнато до 15 октомври, когато в Брюксел трябва да се проведе среща на върха. Той отбелязваше също, че няма смисъл преговорите да продължават след средата на октомври.

БГНЕС припомня, че вчера ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен призова търговските преговори с Лондон да бъдат засилени след края на последния насрочен кръг за уреждане на бъдещите връзки между Европа и Великобритания.

„Където има воля, има и начин, така че мисля, че трябва да активизираме преговорите, защото си струва да работим усилено върху това“, каза Фон дер Лайен пред репортери след срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че следващите дни ще бъдат решаващи за намирането на пробив в зациклилите преговори между ЕС и Великобритания относно търговските връзки след Брекзит.

“Преговорите навлизат в решаваща фаза и ще стане ясно през следващите няколко дни дали напредваме или не”, заяви Меркел след срещата на върха на ЕС, като предупреди, че британското законодателство за пренаписване на част от споразумението за развода е “горчив” неуспех. 

 

#Брекзит #преговори #сделка #Надежда #ЕС #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »