Манолова: Евродепутатите да подкрепят резолюцията за върховенството на правото в България

Манолова: Евродепутатите да подкрепят резолюцията за върховенството на правото в България
A A+ A++ A
Част от българските евродепутати, които избраха политическите си интереси пред интересите на гражданите по време на дебата вчера в Европейския парламент, следва да подкрепят резолюцията на комисията ЛИБЕ в ЕП. Резолюцията разкрива липсата на върховенство на правото, проблемите в демокрацията и съдебната система, натиска над медиите и размера на корупцията в България. Европа прогледна за България благодарение на протестите и в резолюцията са отразени и исканията на протестите у нас. Разочароващо е, че български евродепутати не подеха исканията, а участваха в опъването на чадър над Борисов.
 
 
Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Пловдив, където откри офис на организацията. Тя припомни, че от „Изправи се.БГ“ са изпратили обръщение до българските евродепутати с призив да подкрепят резолюцията.
 
 
Близо 100 дни продължават протестите и окуражаващото е, че те дават своите резултати - Борисов трайно избяга от работното си място и не смее да се появи в триъгълника на властта в центъра на София. От страх от протестите обикаля държавата в контролирана среда или играе футбол, докато Европейският парламент обсъжда върховенството на правото в България. И в най-малкото населено място в България, и в центъра на Европа разбраха какъв човек управлява България, допълни Манолова.

Тя подчерта, че пред скоби за „Изправи се.БГ“ са ревизията на управлението на Борисов и повишаването на доходите на гражданите.

Сред нашите цели са минимален месечен доход от 1000 лв. за работещ човек чрез въвеждане на минимална почасова ставка, преизчисляване на пенсиите, здравеопазване без доплащане и равен старт за децата в образователната система, каза Манолова. Тя допълни, че предстои икономически форум, на който ще бъде представена икономическата програма на „Изправи се.БГ“ от младите експерти в екипа.

Корупцията в България обезкървява доходите на българските граждани, затова е необходима ревизия на всички нива – правителство, премиер, министри, държавни структури и предприятия, големи сделки, обществени поръчки, допълни председателят на „Изправи се.БГ“.

Тя даде за пример ремонтът на отсечката Чирпан-Стара Загора, която е изградена преди 8 години за 60 млн. лв., а сега ще се ремонтира за 90 млн. лв. Ремонтът ще се извърши от фирма, избрана от държавната „Автомагистрали“ без конкурс и без обществена поръчка, обясни Манолова.

Тя заяви, че в партньорската мрежа „Изправи се.БГ“ участват граждански организации, инициативни комитети, експерти и вече обявените партньори от дясното политическо пространство като ДБГ, центристи от „Волт“, както и социалдемократи, земеделци и движението на Татяна Дончева.

#Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »