Почина рок легендата Ван Хален

In Memoriam | 7 октомври 2020, сряда / 11:27| Показвания:Основателят на едноименната група Ван Хален загуби дългогодишната битка с рака, предаде „Дер Щандарт”.

Еди Ван Хален, световно известен китарист, роден в Холандия и добил популярност в САЩ, почина днес от рак на 65-годишна възраст. Това съобщи синът му Волфганг Ван Хален в Туитър.

“Не мога да повярвам, че трябва да напиша това, но баща ми Едуард Лодевейк Ван Хален загуби своята дълга и трудна битка с рака тази сутрин”, написа Волфганг. „Той беше най-добрият баща. Всеки момент, който споделих с него на сцената и извън нея, беше подарък.”

Ван Хален е роден в Холандия, а музикалното му семейство се премества в района на Лос Анджелис в Калифорния, когато е на седем години. Без да може да чете нотите, той се научава да свири на класическо пиано само от гледане и слушане.

„Дойдохме тук с приблизително 50 долара и пиано и не говорихме езика“, каза той в интервю през 2015 г. “А сега вижте къде сме. Ако това не е американската мечта, какво е?”

Той се присъединява към брат си, барабанистът Алекс Ван Хален, през 1972 г., за да сформира група, която по-късно ще се превърне във „Ван Хален“, влязла в Залата на славата на рокендрола през 2007 г.

Водещият китарист на „Кис“ Томи Тайър и холивудският режисьор Пол Фейг бяха сред многото музиканти и известни личности, които отдадоха почит на Ван Хален след новината за смъртта му.

Еди Ван Хален беше основният автор на песни на групата и бе избран на четвърто място в тазгодишната анкета на читателите на списание „Guitar World“ за най-добрите рок китаристи на всички времена. През 1981 г. се ожени за актрисата Валери Бертинели. След като двамата с Бертинели се развеждат през 2007 г., той се жени за друга актриса, Яни Лишевски през 2009 г. със сина си Волфганг като кум. Съобщава се, че Лишевски е била до него, когато е починал в Санта Моника.

Смъртта му беше посрещната с голяма скръб от колеги музиканти и фенове.


Тагове: рок

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси