Евродепутатите отхвърлиха поправките за президента в резолюцията за България

Политика | 8 октомври 2020, четвъртък / 11:18| Показвания:iNews

Европейският парламент отхвърли внесените поправки за президента в резолюцията за върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите в България, която предстои да бъде окончателно гласувана днес след обед в пленарната зала в Брюксел, съобщава БНТ.

В изменението, предложено от Европейската народна партия, се казваше, че президентът използва протестите като платформа за изразяване на собствените си позиции. Не беше приет и текстът за връзките на президентски съветници с чужди разузнавателни служби и решението на правителството за изгони дипломати, за които се твърди са предавали на трети държави информация, която представлява държавна тайна.

Текстът за Васил Божков, чийто случай се описваше без да се споменава името му и в който се твърдеше, че той финансира продължаващите протести, беше оттеглен от вносителката - евродепутатката от Малта Роберта Мезоца, още вчера преди гласуването.

В текста на резолюцията остават и текстовете, свързани с Истанбулската конвенция, в които ЕП изразява съжаление, че тя не е приета и призовава за нейното ратифициране. Ангел Джамбазки от ВМРО искаше те да бъдат заличени.

В резолюцията е добавен текст, предложен от румънската евродепутатката от Обнови Европа Рамона Стругару, в който се призовава България да разследва разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки и е “установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма”.

Предстои резолюцията да бъде окончателно гласувана днес след обед. Резултатите ще стават ясни след 17:30 ч. българско време.
Тагове: Европейски парламент, резолюция, тесктове, отмяна, поправки, гласуване

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси