Столтенберг: Всички войски на НАТО ще се изтеглят от Афганистан заедно с американските

Столтенберг: Всички войски на НАТО ще се изтеглят от Афганистан заедно с американските
БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО ще се изтегли от Афганистан заедно със САЩ. Това е потвърдил генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при срещата си със премиера на Северна Македония Зоран Заев. Решението за изтегляне засяга и България заради наличието на контингент там, отбелязва БНР.

Намерението за изтегляне американския президент Доналд Тръмп обяви в рамките президентската си кампания. А талибаните са приветствали изявлението му това да стане до Коледа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че плановете на Алианса да се оттегли, са част от подкрепата за мирния процес там.

"Приветстваме разговорите между правителството на Афганистан и талибаните. И като част от подкрепата за процеса постепенно намаляваме броя на военните си. НАТО наскоро имаше 100 000 души. Сега са около 12 000, които се занимават с афганистанските сили за сигурност. Ще се консултираме по мисията с нашите съюзници, които са не само канадски, но и европейски. Заедно сме там, и като дойде моментът, ще напуснем Афганистан заедно.", отбеляза шефът на Алианса.

България участва с военни в Афганистан от 2001-ва година. От 2013-та година нашите военни са част от мисията на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа”. След края на мисиите в Ирак, Афганистан е мястото, където страната ни участва с най-много военни. За охрана, екип от съветници и щабни офицери за контролират трафика и комуникациите в летището на Кандахар. В средата на септември тази година изтече мисията на 160 военни от 40-тия контингент.

#Йенс Столтенберг #НАТО #САЩ #войски #Афганистан #изтегляне #български контингент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »