Заев критикува предложения на София, но е оптимист за намиране на решения

Заев критикува предложения на София, но е оптимист за намиране на решения
vlada.mk
A A+ A++ A

Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и премиера Бойко Борисов бяха добри. Но разговорите с министър Екатерина Захариева не толкова. Направеното от нейна страна предложение нито е добросъседско, нито братско, а още по-малко европейско. Ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че първата междуправителствена конференция, която очакваме да се състои през декември, може да не се проведе, заяви днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, предаде БГНЕС.

„Вярвам, че това не е позиция на премиера Борисов – мой приятел и брат. Вярвам, че това не е позицията на българския народ. Ние ще направим всичко по време на предстоящите дни, за да намерим решение”, каза още Заев.

“Приемаме общата история като нещо, което е част от нашето минало. Но и македонският народ и РС Македония, и българският народ или Република България си имаме своя собствена история”, каза премиерът.

Той изрази увереност, че заедно с премиера Борисов ще намерят решение за проблемите, за да може страната да продължи по своя европейски път.

„Убеден съм, че има решение на проблемите и определено знам, че аз и Бойко ще намерим решения за тези въпроси, както решихме за пет исторически личности и за три исторически периода, за които има налични документи.

Общият герой Гоце Делчев е отлична възможност за сплотяване, за разширяване на сътрудничеството и подкрепата.

Нашата мечта е Европа, която признава и зачита напълно правото на самоопределение. Ние сме македонци, които говорят македонски език и вярвам, че такива ценности ще бъдат признати и от страна на нашите съседи”, подчерта Зоран Заев.

Според него, подкрепата си за решаването на отворените въпроси ще дадат и президентите на двете държави, „за да покажем, че на базата на приятелството, на базата на братските връзки между двата народа ще покажем европейски ценности и взаимна подкрепа”.

Той подчерта, че българският премиер Борисов е направил много за България, но и за Западните Балкани и тяхното европеизиране. Той успя да върне фокуса на западноевропейските държави към бъдещето на Западните Балкани в ЕС. Организира срещата на върха за Западните Балкани и им отдели огромно внимание.

„Той беше тук, за да подкрепи всички отворени въпроси в региона, включително да ни подкрепи и насърчи за Договора от Преспа. Започнахме голямо сътрудничество между двете страни и вярвам, че това ще продължи”, подчерта македонският премиер.



#Зоран Заев #България #Северна Македония #Екатерина Захариева #Бойко Борисов #Буяр Османи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"