Лекарският съюз: Направленията за PCR тестове да са електронни

Лекарският съюз: Направленията за PCR тестове да са електронни
МБАЛ "Югозападна болница"
A A+ A++ A

„Електронното направление за PCR тест ще спести пътя на пациента, болният няма да зарази други хора, докато чака при личния лекар. Освен това ще ускори времето за диагноза. Затова трябва да се въведе използването му", каза в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

„От 11 колеги, които загубиха битката с коронавируса, четирима са общопрактикуващи лекари. Те не се водят работещи на първа линия, което е абсурдно. Големият проблем на личните лекари е, че, когато се разболеят, сами трябва да си търсят заместници. Не са ни дадени лични предпазни средства и дезифектанти. Всички неща си купуваме сами", поясни лекарката. 

Николова за пореден път апелира хората да се обаждат по телефона на личните си лекари, когато имат симптоми, а не да посещават кабинета им. "От май месец има издадена заповед, която гласи, че пациенти дори само с един симптом, подлежат на тестване. Това трябва да стане преди да отидат при личните лекари и да имат контакт с много хора. Много голяма част казват, че не искат да се изследват. Взимат се капки за нос и сироп за кашлица и животът продължава. Човекът ходи на работа, вижда се с приятели. По този начин не можем да спрем заразата", категорична е докторката.

#лични лекари #електронни направления #PCR тестове #коронавирус #симптоми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »