Проливният дъжд не успя да победи „Великото народно въстание“

Проливният дъжд не успя да победи „Великото народно въстание“
Facebook/Отровното трио
A A+ A++ A

Проливният дъжд, изсипал се над столицата, не уплаши хората дошли на петото Велико Народно въстание. „Въоръжени” с чадъри и дъждобрани гражданите повече от три часа са на площада и показват недоволството си от властта. Те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев. За 100 дни протест желанието на хората за провеждане на незабавни предсрочни честни избори остава непроменено, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът започна още в 17:00 часа и към него се присъединиха студенти, които носейки огромен транспарант с надпис „оставка”, се вляха в протеста с шествие от Ректора на Софийския университет. Имаше малък инцидент, след като полиция ги възпрепятства и за кратко не ги допускаше да се присъединят към недоволните с мотива, че носят транспарант. От трибуната представители на студентите обясниха, че полицаите са искали от тях да носят маски и шлемове.

Да изразят протеста си към властимащите в София пристигнаха хора от много населени места в България, носейки плакати. На площада има хора от Русе, от Варна, от Ямбол, от Ловеч, Хасково, Перник, от Димитровград, Бургас, Червен бряг и др..

От трибуната на протеста изказвания направиха евродепутатите Рамона Стругариу, Иван Синчич и Пол Танг.

Дори дъжд да вали, гръмотевици, и камъни да падат от небето – ние пак ще сме тук, посочи проф. Велислав Минеков и заяви, че отговорност ще бъде потърсена на управляващите.

Краят ще бъде скоро, съвсем скоро, закани се професорът. За 100 дни се смениха министри, за 100 дни се криха, за 100 дни станаха резила на Европа, изброи Минеков.

Пръв от евродепутатите говори хърватинът Иван Синчич.

Корупцията в България не е проблем само на България. Корупцията в България засяга всеки гражданин на Европейския съюз и всеки трябва да се противопостави на нея, за да може да живее нормално, заяви той по време на петото Велико Народно въстание.

Хърватинът заяви, че българите ще вдъхновят и неговия народ да се възпротиви срещу безчинствата на властимащите.

Аз съм тук тази вечер, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Да ви кажа, че тя вижда вашите проблеми, вижда вашите мечти. Вие трябва да се справите сами, но Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно, заяви още Синчич.

В Хърватия имаме същите проблеми с корупцията – правителството докара фирмите до бедност и хората до просешка тояга. Корупцията трябва да спре навсякъде, призова евродепутатът.

Така както в България, и в Хърватия няма върховенство на закона. Знам, че ви омръзна, но не трябва да спирате. Сега е моментът да сте силни срещу корупцията, срещу беззаконието. Не спирайте да се борите. Имате право на нормален живот, децата ви имат право на нормален живот, каза още хърватинът от трибуната в София, каза още хърватинът.

Европейският парламент оказва пълна подкрепа на народа на България в техния мирен протест срещу корупцията и защита на правовата държава, заяви и евродепутатът Пол Танг, който също говори от трибуната на петото Велико Народно въстание в София.

Ние в Брюксел се борим срещу това корумпирани правителства да не получават еврофинансиране, каза холандецът.

Нещата трябва да се променят, не може да продължава така – пречи корупцията. Една земя, която е отворена, не може да просперира, заяви още той.

Евродепутатът отбеляза, че пречат и определени медии, и някои политици, които вместо да се вслушат в гласа на българския народ, се вслушват в олигарси и мафиоти. Това не е правилно, заяви Танг.

Вашата борба, е и наша борба. Нека да се борим заедно за свобода, за демокрация и за върховенство на правото, заключи Пол Танг.

Чрез видеоконферентна връзка, предавана на фасадата на бившия партиен дом, подкрепа към протестиращите изказа и румънският евродепутат Рамона Стругариу.

Тя заяви, че политиците не трябва да се бъркат в работата на правосъдието, а да се грижат за хората и да не пълнят собствените си джобове.

Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще, обърна се Рамона Стругариу към протестиращите в „триъгълника на властта”, предаде репортер на БГНЕС.

Когато бяха изборите за ЕП хората отидоха и гласуваха за промяна. Вие трябва да гласувате, да защитавате вашите свободни медии – само по този начин ще имате истински демократична държава. Вие винаги ще имате глас в Европейския парламент, продължи румънката.

Запомнете, че най-важното нещо е да гласувате. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат, отидете и гласувайте, призова Стругариу и продължи: Ако нямате подходящи политически партии, за които да гласувате – създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете от тези, които са на площада, призова още евродепутатът и каза, че вярва в честността на хората, които днес са недоволни.

Законността не е нещо пожелателно, демокрацията не е нещо пожелателно. Прекланям ви се, заключи евродепутатът.

Няколко минути след 20:30 часа протестиращите тръгнаха на шествие към храм-паметника Александър Невски и сградата на истинското Народното събрание, както го нарече проф. Минеков.

#протест #"Велико народно въстание" #оставки #евродепутати #корупция #България #ЕС #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"