Брутално закъснение с ремонта на бул. "Тодор Каблешков" го отлага за догодина

Брутално закъснение с ремонта на бул. "Тодор Каблешков" го отлага за догодина
A A+ A++ A

На 23 октомври ще бъде отворено за движение кръстовището на булевард “Тодор Каблешков” и улица “Боянски водопад” в столичния квартал “Манастирски ливади”-изток. Това каза зам.-кметът по строителство в Столичната община Ангел Джоргов, който провери как текат строителните дейности на място, предаде БГНЕС.

“След това, за около две седмици, ще бъде затворено кръстовището на булеварда с улица “Костенски водопад”. Ще бъдат довършени тротоари, бордюри по булеварда от ул. “Костенски водопад” до ул. “Деян Белишки”, малко преди кръстовището с ул. “Луи Айер”, каза още той.

Джоргов обясни, че заради дъждовните дни през юни и юли се е натрупало закъснение от около месец.

“Строителят също така трябваше да се съобрази с няколко проекта за топлопроводи и газдопроводи по линия на частни инвеститори, както и премахването на топлофикационен колектор, който се оказа, че не е действащ”, посочи още зам.-кметът и добави, че по време на строителството са се натъкнали на сградни отклонения, които не са били отразени в кадастралната карта.

“Към средата на месец ноември ние ще сме готови до кръстовището с ул. “Лиу Айер”. Самото кръстовище ще го работим през следващия строителен сезон, както и рехабилитацията по северното платно, където ни предстои да положим нов износващ пласт и нови тротоари. Тъй като влизаме в зимния сезон, ще оставим тези видове работа за напролет”, уточни Джоргов и изчисли, че забавянето ще бъде с около 80 дни, за което няма да санкционират изпълнителя, тъй като то не е по тяхна вина, но при увеличаване на закъснението, ще бъде наложена санкция.

Той увери, че работата по други обекти няма да бъде замразена и коментира, че се надява преди зимата да приключат ремонтните дейности по „Николай Коперник” в участъка от хотел „Плиска” до “Шипченски проход“.

На въпрос на БГНЕС как ще бъде осигурен пешеходният достъп на жителите от „Манастирски ливади“ към „Гоце Делчев”, зам.-кметът посочи, че хората ще имат връзка от три точки.

“На един участък от около 260 метра ние имаме на три места пешеходно пресичане. Зад мен има повдигната пешеходна пътека, пред големия магазин за детски играчки и две пешеходни пресичания на кръстовищата на бул. „Тодор Каблешков” – с „Боянски водопад“ и с „Костенски водопад”, каза той.

На друг въпрос на БГНЕС, той уточни, че т.нар. “ухо” на автобус 74, 76, 204 и тролеибусите няма да се измества след края на ремонта. От двете си страни бул. „Тодор Каблешков“ ще има и велоалеи.

Зам.-кметът разкри част от бъдещите проекти, които се очаква догодина да се реализират. Той каза, че съвсем скоро очаква да бъдат отворени ценовите оферти за ремонта на трасето на трамвай 5 и се надява до края на годината да сключат договор с изпълнител, а работата по трасето да започне през март-април.

“Там срокът на строителство е две години. Трасето на трамвая е за основен ремонт, говорим за целия участък – от ул. „Алабин“ до кв. „Княжево“, като от проекта е изключен участъкът при Руски паметник”, обясни Джоргов и добави, че върви проектирането и на „Тодор Каблешков“ от „Луи Айер“ в посока изток, така и на ул. „Филип Кутев“, тъй като двете улица са част от вътрешния градски ринг и изграждането им е приоритет за общината в следващите години.

„В същото време върви поръчка на инженеринг и за източната тангента между „Северната скоростна тангента“ и „Ботевградско шосе““, посочи още той и каза, че сред плановете им са и „Първа българска армия“, бул. „Рожен“ и още няколко улици.

Джоргов обяви, че скоро общината ще обяви и тригодишната си програма за изграждането на нови детски градини в София. 

#ремонт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"