Защо ваксината срещу грип е важна за децата?

Здраве | 21 октомври 2020, сряда / 16:30| Показвания:Получаването на ваксина срещу грип е важен начин да се предпазите от грипния вирус. Всъщност за децата е също толкова важно да се ваксинират, както и за възрастните, особено за малките деца, които са по-склонни да се разболеят сериозно от грип.

Но има и някои необходими предпазни мерки, които трябва да знаете, преди да пристъпите към ваксина. Ето какво трябва да знаете за противогрипните ваксини за деца и най-добрия начин да ваксинирате детето си.

Защо получаването на грип е важно за децата
Докато детето ви е на шест месеца или повече, то трябва да прави грип всяка година.

Поставянето на ваксина за грип за вашето дете е толкова важно, защото повечето деца все още не са изградили никакви антитела срещу грип. Антителата са протеините, които вашите имунни клетки използват за борба със специфични инфекции и докато не сте изложени на грипния вирус, няма да развиете антителата за борба с него.


„Докато възрастните са изложени през целия живот на такива атаки, децата нямат тази имунологична история и това ги прави особено податливи на инфекция“, казва д-р Лора Хейнс, професор по имунология в Университета на Кънектикът.

Как действа ваксината срещу грип? Как предпазва от грип и защо се променя всяка година


Тъй като имунната система на децата няма "памет" за това как да се пребори с грипа, казва Хейнс, те са изложени на по-голям риск от по-тежки инфекции, които могат да изискват хоспитализация. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват, че всяка година между 7 000 и 26 000 деца под пет години са хоспитализирани за грип.

По-малките деца, особено децата под пет години , са изложени на риск от усложнения и е по-вероятно да се нуждаят от медицинска помощ за възстановяване от грип. Някои усложнения, които малките деца могат да срещнат, включват:

Дехидратация
Инфекции на ухото или синусите
Пневмония , вид белодробна инфекция

Рядко се случва децата да умрат от грип, но липсата на ваксина може да повиши този риск. 

Ваксини за деца
Децата трябва да се ваксинират срещу грип всяка година и CDC препоръчва да се ваксинират преди края на октомври. Но има специални предпазни мерки, които трябва да вземете, когато ваксинирате деца, според възрастта на детето.

Противогрипният грип за деца
Когато бебетата могат да получат грип
Децата могат да получат същия грип като възрастните, стига да са на възраст над шест месеца . Ваксината няма да работи за бебета под шест месеца, тъй като имунната им система не може да изгради адекватни грипни антитела.

Деца над шест месеца трябва да избягват грипната ваксина само ако имат животозастрашаващи алергии към нея или към някоя съставка.

Назален спрей

Деца под 2-годишна възраст обаче не трябва да получават назален спрей , тъй като това може да причини хрипове. Децата също трябва да избягват назалния спрей, ако:

Те са имали тежка алергична реакция към която и да е съставка във ваксината
Те имат отслабена имунна система или са имунокомпрометирани
Те живеят с някой с отслабена имунна система, тъй като трябва да избягват контакт с това лице в продължение на 7 дни, за да избегнат предаването на вируса във ваксината
Те са на възраст от 2 до 17 години и приемат лекарства, които съдържат аспирин или салицилат
Те са на възраст от 2 до 4 и са имали астма или анамнеза за хрипове през последните 12 месеца

Получаването на 2 противогрипни ваксини може да е необходимо за някои деца


За възрастни получаването на една ваксина годишно работи за изграждане на достатъчно антитела за борба с грипа. Въпреки това, "за разлика от възрастните, повечето деца нямат предварително съществуващ имунитет срещу грип", казва Хейнс. Поради тази причина, деца под осем години може да се наложи да вземат две ваксини, за да компенсират ниските си нива на антитела.

Деца, които никога преди не са получавали грипна ваксина или които са имали само една ваксина в миналото, трябва да направят две противогрипни ваксини за текущия грипен сезон. Двата изстрела трябва да се правят с интервал най-малко четири седмици.

Ако детето се нуждае от две ваксини, най-добре е да направите първия изстрел около началото на септември, тъй като защитата срещу грип ще започне едва две седмици след втората ваксина . Ако не сте сигурни дали детето ви се нуждае от две ваксини, попитайте вашия педиатър.

Ако не сте сигурни коя ваксина да вземете за детето си, говорете с вашия педиатър, за да намерите най-добрия вариант за вас.


Тагове: грипна ваксина, деца, настинка, грип

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси