КОВИД по света: Испания и Франция надминаха 1 милион случая на заразени

КОВИД по света: Испания и Франция надминаха 1 милион случая на заразени
A A+ A++ A

Испания и Франция станаха първите европейски държави, регистрирали повече от един милион случаи на коронавирус, тъй като огнището на континента продължава да се расте.

Понастоящем 34 366 души са починали от вируса в страната, което е седмият най-голям брой жертви в света, според данни от университета Джон Хопкинс (JHU) .

Данните на JHU показват, че Франция се превръща във втората европейска държава, която е преминала един милион заразени, като към четвъртък сутринта са регистрирани 1 000 369 случая.
34 075 души са починали във Франция, което е осмият най-голям брой смъртни случаи в света.

Случаите в Европа нарастват

В много нации цифрите сега са по-малко от това, което се виждаше през април и март.

Новите скокове накараха правителствата на континента да въведат отново строги ограничения върху градовете, регионите и целите държави, които са най-засегнати. 

Властите до голяма степен избягват блокирането в цялата страна и не налагат толкова много ограничения, колкото през пролетта, но продължават да разширяват обхвата, тъй като траекторията на вируса се влошава.

Испания беше една от най-силно засегнатите държави в света по време на първата вълна на вируса, като над 8 000 нови случая редовно се регистрираха на ден през пика си през март.

Те намаляха до по-малко от 500 на ден през май и юни, но сега достигнаха нови върхове, като на 21 октомври бяха регистрирани 16 793 случая.

Ето как изглеждаха случаите в страната по време на пандемията:

Spain coronavirus October 21

Франция не беше засегната толкова силно, колкото Испания и Италия през първата вълна,

Ето как изглеждат новите случаи:

France coronavirus October 21
Случаите на коронавирус във Франция от 21 октомври. 
Светометър

Франция въведе вечерен час за девет града

В четвъртък Франция разшири дейността на вечерния час в девет града до големи части на страната, като поставя до 46 милиона броя на хората, принудени да не излизат през нощта, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Новите мерки ще влязат в сила в полунощ в петък срещу събота, заяви премиерът Жан Кастекс, добавяйки: "Следващите месеци ще бъдат тежки."

В Европа и Италия, и Обединеното кралство имат по-високи жертви в сравнение с Испания и Франция, въпреки че общата им численост остава под един милион.

Следващите най-засегнати европейски държави са Великобритания, която има над 700 000 потвърдени случая, Италия с почти 450 000 потвърдени случая и Германия с малко под 400 000 потвърдени случая.

За разлика от САЩ, много европейски държави успяха да овладеят огнищата си през лятото, като някои от тях почти месеци не съобщаваха за нови случаи на коронавирус. Но вирусът се върна през есента.

И двете са в контраст с повечето азиатски страни, където случаите са намалени и са останали ниски, а животът често се нормализира .

За първи път САЩ достигнаха до един милион случая на 28 април .

САЩ все още имат най-голям брой потвърдени случаи на вируси в света, с повече от 8,8. милиона.

Великобритания и Италия са държавите с най-много починали от COVID-19 в Европа, като общият брой на заболелите там е по-малък, отколкото в Испания. Заради резкия скок на заразените лидерите на Европейския съюз ще дискутират проблема във видеоконферентна връзка на 29 октомври.   

В Ирландия влязоха в сила стриктни ограничения заради разпространението на коронавируса, съобщи БНР. Те ще действат в рамките на шест седмици, като в страната ще бъдат затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките.

Министърът на външните работи на Белгия Софи Вилмес е приета в интензивно отделение, след като миналата седмица се зарази с новия вид коронавирус. Тя е постъпила за лечение в сряда вечерта, съобщи говорител на министерството. Министърът е в съзнание и е в стабилно състояние.

Рекорден брой новозаразени и жертви на COVID-19 в Румъния

#Испания #Европа #коронавирус #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »