Триото: Кликата, начело с Борисов, си назначи председател на ЦИК, за да манипулира изборите

Триото: Кликата, начело с Борисов, си назначи председател на ЦИК, за да манипулира изборите
A A+ A++ A

Управляващата клика, начело с Бойко Борисов, даде поредното публично доказателство за това, че се държи на власт, за да си подсигури възможността да контролира и манипулира изборния процес. Кандидатурата на адв. Албена Белянова за председател на Централната избирателна комисия изобщо не стигна до народните представители и бе проведена процедура само с един кандидат. Тази практика е известна още и с избора за главен прокурор на Републиката. Това пишат от Отровното трио.

"Кандидатурата на адв. Белянова бе внесена от неправителствена организация и даваше възможност както за избор, така и за независим контрол над целия изборен процес. Очевидно за всички е, че спазването на правилата няма значение за върхушката на Борисов, а всички мили думи за диалогичност, гласност и демократични процедури, са безсмислени лозунги, хвърлени в очите на гражданите. 

За нас е ясно, че адвокат Белянова не бе допусната до процедурата за публичен избор, заради участието й в протестите срещу правителството на Борисов, но и заради нежеланието за състезателен характер, компетентност и обективност при сравняване с кандидатури, чужди за системата им.   

Опитът да се окупира контролът над свободния вот на българите ще бъде неуспешен. Със силите на гражданското общество, партийни и непартийни структури, ще организираме мрежа за граждански контрол и недопускане на платен вот, за какъвто очевидно се готвят управляващите. 

След този предизвестен избор, г-жа Караянчева бе хвърлена на амбразурата да говори за „зачестили спекулации за честността на изборите“. Но именно тя, за нещастие, е начело на институцията, през която мина т.нар. „избор“ на единствен кандидат. Убедени сме, че хората с чиста съвест, които ще проявят активност, са много повече от тези, които заради бедност или зависимост ще приемат пари срещу своя глас", пишат още те.

#Отровното трио #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »