Затварят заведенията във Варна и Русе

Общество | 26 октомври 2020, понеделник / 18:19| Показвания:От петък, 30 октомври, до 13 ноември включително ще бъдат затворени нощните заведения във Варна. Това съобщи областният управител на града Стоян Пасев, цитиран от "Нова Варна".

“Предложението беше от Асоциацията на заведенията. Искат реверанс няколко дни, за да могат да си направят организацията”, заяви Пасев.

За кафенетата и ресторантите остават влезлите в сила със заповедта на здравния министър противоепидемични мерки – ограничение 1,5м. от облегалка до облегалка и до 6 човека на маса, когато не са от едно семейство.

Сватбените тържества няма да се отменят, но също ще се провеждат при намален капацитет. Спортните и културните мероприятия на закрито ще бъдат без публика, а на открито – при 50 % капацитет на съоръженията.

Затварят баровете и дискотеките и в Русе

От 28-и октомври до 8-и ноември на територията на област Русе се преустановява дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито.

За същия период се забраняват и всички видове масови мероприятия на закрито и открито. Ще се допускат сватби, кръщенета и други подобни събития на закрито, но при условие, че не се събират повече от 30 души на едно място. Всичко това ще бъде регламентирано в заповед на РЗИ-Русе, която се очаква да излезе утре, съобщиха от Областната администрация.

Същевременно от Областния оперативен щаб препоръчват да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно.

За две седмици се затвориха и нощните заведения в София - барове, клубове и дискотеки. Това съобщи столичният кмет в профила си във Фейсбук. Това е решението на Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с коронавирус, пише тя. Заповедта за временното затваряне влезе в сила от 25 октомври, и ще важи до 8 ноември.Затворени остават и заведенията в Перник, Сливен и Шумен.

„За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала“, коментира Фандъкова и припомня, че в последните дни София влезе трайно в "червената зона" с постоянен ръст на броя заразени.

„Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница - днес в софийските отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава“, пише тя.

„Капацитетът от легла за болните от коронавирус ще бъде разширен, като със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10 на сто от базата си. Това е добро решение, но остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните“, допълва още Фандъкова.

С решение на софийския щаб се препоръчва на работодателите да въведат организация за онлайн работа, за работа на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата. Другата препоръка на щаба е за преминаване на дистанционно обучение в университетите, също според типа занятия и обучението.

Екипите на Столичната община, полицията и Столичната здравна инспекция продължават с проверките за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти, както и при струпване на хора на открито. В последните 10 дни са направени над 640 проверки в транспорта и над 2000 - в търговски обекти, припомня Фандъкова.


Заведенията в Перник, Сливен и Шумен също са затворени 

Ограниченията в Перник са за  14 дни и  се въвеждат със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с коронавирус и ежедневно растящия брой новозаразени. Със същата заповед се преустановява провеждането на организирани масови мероприятия на открито и закрито. Разпоредено е още строго спазване на противоепидемичните мерки в обществения транспорт  в т.ч. чрез осигуряването на  дезинфектанти в превозните средства и недопускане на лица без защитни маски, а така също и осигуряването на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др.


Със заповед на областния управител Чавдар Божурски, считано от 24 октомври до 2 ноември включително, се въвеждат временни епидемични мерки на територията и на област Сливен, съобщиха още снощи от пресцентъра на Областна администрация. През посочения период не се допускат посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито. Не се допускат групови празненства на закрито, в това число сватби, кръщенета и други. Посещенията в кафенета, местата за хранене и ресторантите на закрито и открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. метра от нетната търговска площ. Всички собственици и управители на обекти с обществено предназначение и други обекти, предоставящи услуги на гражданите - лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, магазини, места за хранене и други, трябва да засилят контрола за спазването на физическа дистанция от 1,5 метра между лицата, за хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо устата и носа.


Преустановяват се посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и в други нощни заведения за развлечения на закрито и в Шуменско. Решението е взето на извънредно неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб, във връзка с трайната тенденция за повишаване на заболеваемостта и разпространението на коронавирусната инфекция в региона, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Заповедта ще е със срок на действие от 18.00 ч. днес до 16 ноември и предстои да бъде издадена от директора на РЗИ - Шумен. Седемдесет и шест са новите случаи на диагностицирани с COVID-19 в областта за последното денонощие. В Шуменско случаите, с регистрирани положителни проби за коронавирус в Единния информационен портал, достигнаха 882.


От Българския лекарски съюз посочиха в своя официална позиция, че са силно обезпокоени от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. По думите на специалистите, трябва да се вземат спешни и навременни мерки с "балансирана строгост". 

"Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте", посочват от съюза.


От БЛС подчертават, че не искат икономиката да спира и държавата да бъде затворена:

"Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност. В дискотеките и нощните заведения, на стадионите, обаче, спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това", допълват те.


Тагове: Варна, София, коронавирус

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси