Защо хранителните алергии се увеличават?

Здраве | 27 октомври 2020, вторник / 19:15| Показвания:Хранителните алергии могат да бъдат изключително рискови, дори фатални - и те се увеличават по целия свят. Защо се срещат все по-често и какво можем да направим, за да ги предотвратим?

Хранителната алергия може да бъде ужасяващо нещо. Когато някой яде дори малко количество храна, към която е алергичен, незначителна реакция може да включва сърбеж, подуване и болки в стомаха. Но всеки четвърти човек, който няма достатъчно късмет, за да има хранителна алергия, дори лека, в даден момент ще получи тежка реакция : анафилаксията, състояние на шок, определено като реакция, включваща два от органите на тялото, се характеризира със симптоми като хрипове , замаяност и повръщане. Пулсът може да се забави, кръвното налягане да спадне и дихателните пътища да се затворят. При тревожен брой хора през последните няколко години това е фатално.

По-голямата част от населението има хранителни алергии от нещо - и по света те изпращат все повече хора в болница. Един мащабен преглед на данните за прием в болница установи, че случаите на анафилаксия нарастват в САЩ, Австралия и Европа, наред с други региони. В САЩ посещенията в болници заради хранителна алергия са се увеличили трикратно от 1993 до 2006 г. Между 2013 и 2019 г. в Англия се наблюдава 72% ръст в броя на болничните посещения за деца, причинени от анафилаксия , от 1015 приема на 1746.

„Че хранителните алергии са се повишили, несъмнено е е така, до абсолютно висока степен“, казва Греъм Рук, почетен професор по медицинска микробиология в Университетския колеж в Лондон.

Една теория зад възхода е, че ние просто сме по-наясно с хранителните алергии. Но Кари Надо, специалист по алергии от Станфордския университет, която нарича повишаването „епидемия“ в новата си книга „Краят на хранителната алергия“, казва, че това не е така. "Не само защото се подобряваме в диагностиката, защото всъщност не сме", казва тя. „Ставаме все по-наясно с това, но това не увеличава диагностиката.“

Трудно е обаче да се определи колко много са се увеличили хранителните алергии. Три до четири пъти повече хора смятат, че имат хранителна алергия, отколкото в действителност , което затруднява доверието на самоотчетените данни. Голяма част от това е така, защото непоносимостта към храна и хранителната алергия могат да бъдат объркани. Междувременно много страни нямат данни за разпространението на хранителни алергии. Освен това тестът със „златен стандарт“ за хранителна алергия - включващ хранене на малко количество храна на въпросното лице в клинична картина - отнема много време, струва скъпо и крие рискове.

Три до четири пъти повече хора смятат, че имат алергия, отколкото в действителност

Въпреки това, разглеждайки данни от множество лицензирани източници, Надо казва, че процентът на хранителните алергии в световен мащаб се е увеличил от около 3% от населението през 1960 г. до около 7% през 2018 г.

И не само процентът се е увеличил. Разшири се и гамата от храни, към които хората са алергични. Питър Бен Ембарек работи за Международната мрежа на органите за безопасност на храните, орган на Световната здравна организация, който реагира на извънредни ситуации в областта на безопасността на храните. „Първоначално преди десетилетия бяха само класическите: морски дарове, мляко и ядки“, казва той. „Това сега се разшири драстично до цяла гама продукти.“

Експертите са единодушни, че хранителните алергии се увеличават. Въпросът е какво го обяснява?

Едно от обясненията е под името „хигиенна хипотеза“, въпреки че самата фраза сега е предоставена от експертите по алергии. „Хигиенната хипотеза“ е ужасяващо име, защото дава на всички грешна представа за случващото се “, казва Рук. Това би означавало, че колкото сме по-чисти храни използваме, толкова по-вероятно е да имаме алергии. Но това не е съвсем правилно.

Теорията е постулирана от епидемиолога Дейвид Страчан, който наблюдава през 1989 г., че децата с по-големи братя и сестри са по-малко склонни да получат сенна хрема и екзема. „През изминалия век, пише той,„ намаляващият размер на семейството, подобренията в домакинските удобства и по-високите стандарти за лична чистота са намалили възможността за кръстосано заразяване при младите семейства “.

Децата, които имат по-големи братя и сестри, са по-малко склонни да получат сенна хрема и екзема

Но много учени сега не са съгласни с теорията - и последните изследвания си противоречат. Рук посочва, че получаването на често срещаните детски инфекции ви прави по- склонни да имате астма. И експертите са съгласни, че е жизненоважно да се поддържа добра хигиена, за да се предпазим от болести.

По-модерното тълкуване на хипотезата е, че не е свързано с това дали поддържате дома си чист или не, а по-скоро с това дали червата ви среща различни видове микроорганизми. По този начин вие населявате червата си с микроорганизми, които „възпитават“ имунната система.

Това е една от причините, че може да има връзка между хранителната алергия и бебетата, родени чрез цезарово сечение: факта, че не е родено през родовия канал означава, че бебето не поглъща полезните бактерии там. В Дания дори беше доказано, че колкото повече котки и кучета имате, толкова по-малко вероятно е да имате алергично разстройство .

Притежаването на котка или куче може да намали риска от развитие на алергия 

Рук измисли фразата „стари приятели“, за да опише своята теория. Микробиотата на хората - микроорганизмите на определено местообитание - бавно се променя, казва той. Нашите съвременни домове, с обработения с биоцид дървен материал и гипсокартон, имат микробиота, която не е свързана с тази на външния свят, в който сме еволюирали. Следователно се срещаме с по-малко приятели - старите микроби, които помагат на имунната ни система да реагира на чужди вещества. Това може да е и причината, например, да има добри доказателства, че колкото повече антибиотици се дават на някого като дете, толкова по-голяма е вероятността да имат хранителна алергия; антибиотиците убиват здравите бактерии, които колонизират червата ни.

„Повишаването на алергиите, които наблюдаваме, е част от по-генерализираното явление на отказ на контролните механизми на имунната система“, казва Рук.

Освен нашите „стари приятели“, друга очарователна теория е излагането на двойни алергени.

За да се обясни теорията за излагането на двойни алергени, струва си да се проучи заобиколен път по начина, по който съветите за хранителни алергии са се променили през годините. „Когато тези хранителни алергии започнаха да се появяват [през 90-те години], хората се разтревожиха много, че хората въвеждат фъстъци в диетата на бебетата“, казва Клеър Милс, професор по молекулярна алергология в Английския университет в Манчестър. „И всъщност завършихме с насоки, които казваха:„ Не давайте тези храни на бебето си, докато навършат три години “.“

Този съвет, казва тя, всъщност не се основава на никакви доказателства. Всъщност родителите трябваше да направят точно обратното: да въведат алергенни храни възможно най-рано.

Вместо да не дават фъстъци на деца, родителите трябва да въведат алергенни храни възможно най-рано 

Причината е, че това, че бебето не яде фъстъци, не означава, че няма да срещне хора, които са яли. Детето може да бъде изложено на частици от фъстъците чрез прах, контакт с мебели и дори кремове, съдържащи фъстъчено масло. Ако детето не е яло фъстъци, този контакт с кожата може да предизвика реакция от имунната му система.

„Ако имате малко бебе с ранна екзема и родителите ядат фъстъци, без да си мият ръцете и след това се докоснат до  бебето, бебето може да бъде чувствително заради допира с кожата“, казва Амена Уорнър, ръководител на клиничните служби в Алергия Великобритания. Когато детето след това яде храната, имунната система я възприема като заплаха и атакува. Надо превърна тази мъдрост в запомняща се рима: „Чрез кожата алергиите започват; чрез диетата алергиите могат да останат неактивни. "

Ето защо, особено за деца с екзема, експертите са единодушни: разнообразна гама от храни трябва да се въведе чрез отбиване на възраст от около три или четири месеца. „В ранните години има тази възможност за установяване на толерантност“, казва Александра Сантос, доцент по детска алергия в King's College London.

Деца като 17-годишния Трес Хоп, който има тежка алергия към ядки и фъстъци, често държат EpiPen върху себе си през цялото време

От това може да изглежда, че яденето на фъстъци по време на бременност може да защити децата още повече. Но доколко пренаталната среда влияе върху развитието на алергия, остава неизвестно. През 2000 г. Американската академия по педиатрия предупреди жените да не ядат фъстъци по време на бременност. През 2008 г. обаче, след като широка гама от проучвания не успяха да намерят категорична връзка между пренаталната диета и хранителните алергии, Академията промени позицията си и заяви, че няма убедителни доказателства, че бременните жени трябва да избягват или да благоприятстват потенциалните алергени.

Че хранителните алергии възникват в зависимост от околната среда, се доказва от липсата на алергии към фъстъци в страни, където населението едва яде фъстъци: огромното проучване на EuroPrevall , което изследва екологичното, диетичното и генетичното влияние върху хранителната алергия в цяла Европа, установи, че алергията към фъстъци в Гърция , където ядат много малко фъстъци, е 0%. Сантос казва, че когато хората емигрират, те са по-уязвими от местните към хранителни алергии, вероятно поради разликата в гените си. Колкото по-рано емигрират, толкова по-уязвими ще бъдат.

Друг фактор може да бъде витамин D. Страдаме ли от по-високи нива на хранителни алергии, защото прекарваме все повече време на закрито, лишавайки се от витамин D, който играе важна роля в развитието на имунорегулаторните механизми? Тук доказателствата са двусмислени. Някои проучвания демонстрират връзка между витамин D и модифициран риск от хранителни алергии, но изследователи в Германия откриха положителна връзка между нивата на витамин D при майката и риска от хранителна алергия преди навършване на две години; друг германец изследванеустанови, че бебетата с по-високи нива на витамин D при раждането са по-склонни да развият хранителна алергия до тригодишна възраст. „Може да е сценарий на Златокос“, пише Недо в книгата си. „Както твърде малко витамин D, така и твърде много витамин D са проблемни.“

Както твърде малко, така и твърде много, витамин D може да допринесе за риск от алергия

Тъй като изследванията за нарастването на хранителните алергии продължават, остава въпросът: как някой се пази в безопасност на фона на нарастването на случаите на хранителни алергии? Избягването на храна изцяло не е задължително да помогне - и дори може да навреди. Ако сте човек, който вече страда от алергия, имунотерапията - консумацията на малки, но нарастващи количества алергенни храни - дава изключително обещаващи резултати . За някои хора това може да означава разликата между живота и смъртта.


Тагове: алергии, деца, храни

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси