Парите могат да купят щастие: Ето колко трябва да похарчите

Парите могат да купят щастие: Ето колко трябва да похарчите
A A+ A++ A

Знаете фразата: парите не могат да купят щастие. Оказва се, че това не е съвсем вярно. С парите може да се купи определена степен на удовлетвореност от живота, в зависимост от това колко богатство имате и как го харчите.

Изследванията показват, че емоционалното благосъстояние се повишава заедно с доходите до известна степен. Проучване от 2010 г. разглежда проучвания на 450 000 американци и установява, че участниците с по-високи доходи отчитат по-високо емоционално благополучие, до годишен доход от 75 000 долара. 

Освен че просто имате пари, ето защо възможността да задоволите основните си нужди, да се наслаждавате на житейския опит и да имате социални връзки също са важни фактори за удовлетворение и щастие в живота.

Основни нужди
Линдзи Брайън-Подвин, LMSW , финансов терапевт и автор на „Решението за финансово безпокойство“ казва, че годишният доход от 75 000 долара може да не е прагът за всички. Възможността да отговорим на основните нужди като храна, жилище и здравеопазване са основни приоритети. Тогава размерът на удовлетворението, произтичащ от доходите, варира в зависимост от фактори като разходите за живот във вашия район и вашите лични интереси.

Как да се справите с депресията и да повдигнете настроението си
„Данните са доста ясни, че когато можем да се грижим финансово за себе си, психичното ни здраве е по-добро“, казва Браян-Подвин. "Стресиращо е да си непрекъснато нащрек."

Всъщност, според CDC , възрастните, живеещи под нивото на бедност, са три до четири пъти по-склонни да имат депресия, отколкото възрастните, живеещи на или над нивото на бедност.

Способността да отговаряте на основните нужди, без да работите на множество работни места, също означава, че е по-вероятно да имате време за приятелите и семейството си, което е важно за щастието. Изследване от Харвард , започнало през 1938 г. и проследяващо стотици мъже в продължение на близо 80 години, събира данни както за физическото, така и за психическото благосъстояние. Изследователите установили, че близките връзки, повече от пари или слава, поддържат хората щастливи през целия им живот.

Опит срещу материали
След като покриете основни нужди, дали парите купуват щастие, може да зависи от това за какво ги харчите, казва Брайън-Подвин.

Храните, които се борят с депресията и ви радват
Съществува често срещана теория, според която харченето на пари за преживявания ще ви направи по-щастливи от харченето на пари за материални предмети. Някои изследвания подкрепят това. Преглед от 2014 г. установи, че преживяванията правят хората по-щастливи, защото подобряват социалните взаимоотношения, представляват по-голяма част от идентичността на човек и е по-малко вероятно да бъдат сравнявани с преживяванията на други хора.

Анкета с повече от 2000 хилядолетия през 2014 г. показва, че 78% предпочитат да харчат пари за преживявания или събития в сравнение с материален обект. Същата анкета установи, че потребителските разходи за опит и събития нарастват със 70% от 1987 г. насам.

За някои хора обаче купуването на определен предмет, може да донесе най-много щастие. "Това, което показват изследванията, е, че ако имаме много силен афинитет към нещо, тогава получаваме много щастие от закупуването на това нещо", казва Брайън-Подвин, който дава пример с някой, който е запален по автомобилите.

Когато парите не купуват щастие
Една от причините, поради които парите не винаги са равни на повече щастие, е тенденцията към това, което Брайън-Подвин нарича „лазене през живота“. Това означава, че когато печелите повече пари, разходите ви често се увеличават.

Например в крайна сметка може да похарчите пари за неща като членство в клуб или вечери в по-скъпи ресторанти. Ако това се случи, може да ви се струва, че нямате достатъчно пари, въпреки че правите значителна печалби.

Щастието зависи и от това колко трябва да работите, за да спечелите тези пари. „Може да взимате 300 000 долара, което на теория звучи чудесно, но ако работите 80 часа седмично и не можете да се насладите на парите, които печелите, тогава какъв е смисълът?“ казва Браян-Подвин.

Колко пари са необходими на човек, за да бъде щастлив, варира. Щастието може да зависи от това колко пари са необходими за покриване на вашите собствени основни нужди и това, което лично ви носи радост.

За един човек това може да са абонаментни билети за мач. За някой друг това може да е масаж веднъж месечно или нов чифт маратонки.

В крайна сметка парите могат да увеличат потенциала за удовлетворение от живота, в зависимост от това как ги харчите. Ако харчите пари за преживявания или предмети, които съответстват на вашите ценности, ще увеличите щастието си, казва Брайън-Подвин.

#пари #щастие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »