Шарли Ебдо разпали скандала между Ердоган и Макрон: Палава карикатура

Шарли Ебдо  разпали скандала между Ердоган и Макрон: Палава карикатура
A A+ A++ A

Френското сатирично издание Шарли Ебдо публикува в сряда карикатура с турския президент Реджеп Ердоган. Турция реагира остро и я нарече "отвратителен опит да се разпространи култура на расизъм и омраза". На корицата на днешния брой се вижда Ердоган на стол, докато повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: "Ердоган - той е много забавен насаме".

Карикатурата на Ердоган ожесточи войната на думи между Анкара и Париж, започнала заради други сатирични изображения на Шарли Ебдо, които учител във Франция показа на учениците като част от урок за свобода на словото. Той беше обезглавен по-рано този месец като наказание за показването на карикатури с образа на пророка Мохамед, припомня Ройтерс

"Ние категорично осъждаме публикацията, свързана с нашия президент във френското списание, което не уважава никоя вяра, свещенност и ценост", написа говорителят на президент Ибрахим Калин в Туитър.

"Те само показват собствената си вулгарност и липса на морал. Атаката върху личните свободи не е хумор и не е свобода на словото", каза още той.

През уикенда турският президент Реджеп Таип Ердоган остро критикува Еманюел Макрон, казвайки, че френският държавен глава има нужда от преглед на психическото си състояние. В отговор Париж отзова посланика си в Анкара. В понеделник Ердоган призова за бойкот на френските продукти.

Напрежението между Франция и мюсюлманския свят не стихва. Париж предупреди французите да внимават

Карикатурите с пророка Мохамед, които се смятат за богохулство от мюсюлманите, бяха показани на публични места в много френски градове в знак на солидарност с действията на Макрон. Президентът каза, че ще увеличи действията си в борбата с ислямския сепаратизъм, които противоречат на френските ценности и разгневяват много нерадикални мюсюлмани в страната.

През 2015 г. редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж беше атакувана от привърженици на Ислямска държава като резултат от първата публикация на карикатурите с пророка Мохамед в сатиричното списание. Общо 17 души са убити в редакцията и при последвалото преследване на заподозрените между 7 и 9 януари. Терористите също бяха убити при престрелки с френските власти.

#Макрон #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »