КОВИД у нас: Пристигнаха 2593 флакона „Ремдесивир”

КОВИД у нас: Пристигнаха 2593 флакона „Ремдесивир”
A A+ A++ A

На 10-то място сме по смъртност от заразата в ЕС и на четвърто на Балканите. Към момента се нареждаме на 21-во място сме по заболяемост в ЕС и на второ място на Балканите, обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Смъртността също нараства - само за последната седмица има ръст от 50%. 

С 1/3 ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните.

"Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет", обяви още д-р Пенков.

Първите флакони "Ремдесивир" пристигнаха. От здравното министерство съобщиха, че 2593 флакона от лекарствения продукт ще получат регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил. По-късно днес количества ще получат и останалите 23 РЗИ. Лекарството се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

Ръст при заразените медици. "Над 2000 са заразените медици - 37% са заразените лекари, а 33% - медицински сестри", съобщи още зам.-министърът. Регистрирано е 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Ръст на заразените се отчита във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап.

"Спешните отделения изнемогват", съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той добави, че се очаква броят на хоспитализираните до дни да нарасне до 4000. "Става задължително да се включат и частните болници", каза още той, добавяйки, че в "Пирогов" отварят още две отделения за лечение на COVID-19.

"Училищата не трябва да се затварят. Продължавам да твърдя, че присъсътвеното обучение е най-доброто. Трябва да се действа локално", заяви отново министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Уведомяване чрез есемес на заразени с COVID-19. Обмисля се и уведомяване чрез есемес на заразени с COVID-19 и на контактните им. По думите на зам.-здравния министър Жени Начева идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в информационата система и телефонните номера на изследваните лица. "Тази информация автоматично ще се изпраща и на РЗИ, които ще започват да издирват контактните лица. Те също ще бъдат известявани с есемеси", добави Начева пред bTV.

Още един учител загуби битката с коронавируса. Четвърти смъртен случай на учител, заразен с коронавирус. 49-годишна преподавателка по английски език в Севлиево е загубила битката с болесттаЕйлин Бейрактарова е с 20-годишен стаж. Постъпва за лечение в местната болница в събота, нямала е усложнения. Смъртта й е настъпила внезапно, предаде Нова телевизия.

Още 5 учители от най-голямото училище в Габровска област са заразени с коронавирус. В дистанционна форма на обучение са преминали и учениците от 5 до 7 клас.

Данните от последното денонощие. 2760 са новите случаи на коронавирус у нас. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 теста. Най-много са заразените в София – 1 074, следват Пловдив с 206 и Благоевград със 160 случая.

Броят на активните случаи е 25 105, от които 2 316 са хоспитализирани. В интензивни отделения са 162 души. За изминалите 24 часа от усложнения на COVID-19 са починали 36 души. Излекуваните са 216, съобщи Единен информационен портал.

Около 1 - 1.5 млн. души не спазват мерките. Преобладават хората в активна възраст, които разнасят инфекцията, каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Три случая на COVID в още един Дом за възрастни в Старозагорско
В Дома за възрастни хора в Гурково са потвърдени с PCR три случая на COVID-19, които са на ползватели на услугата. Те са изолирани в обособен сектор, а Домът е поставен под карантина, информират от Здравната инспекция в Стара Загора.

Сред новозаразените в област Стара Загора с коронавирус през последното денонощие са четирима ученици: 10-класник в Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, ученик от 8-и клас в Гимназията по селско стопанство „Гео Милев“ в Мъглиж, ученик от 7-и клас в Основно училище „Кулата“ в Казанлък, ученик от 9-и клас в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

Положителни са резултатите за преподаватели в Средно училище „Христо Смирненски“ в Стара Загора, преподавател на II група в Детска градина № 29 „Славейче“ в Стара Загора и дете в яслена група в Детска градина „Калина“ в Стара Загора.
Заразените са в добро състояние и се лекуват в домашни условия. Паралелките и групите са поставени под 10-дневна карантина, с изключение на Средно училище „Христо Смирненски“, заради липса на близък контакт на преподавателя с други негови колеги и ученици.

В помещенията е извършена крайна дезинфекция.

От 15 септември до момента коронавирусна инфекция е потвърдена при 43 ученици и 32 преподаватели от общо 31 училища в област Стара Загора.

100 са новозаразените за последното денонощие, а от началото на пандемията са установени с PCR тестове 1673 случая на заразени с COVID-19 в областта.

Депутат от ГЕРБ стана доброволец в болницата в Разлог
Народният представител от ГЕРБ д-р Емил Тончев отново се върна като доброволец в отделението по образна диагностика в МБАЛ-Разлог, където бе началник преди да влезе в Народното събрание, съобщи пресцентъра на ГЕРБ.

„Всеки ден, когато не съм в парламента, съм в болницата в Разлог, за да помагам на колегите си в тази тежка ситуация”, коментира д-р Тончев. Той уточни, че хората, които търсят помощ от него обикновено са със симптоми на COVID-19 и за съжаление тестовете в последствие доказват диагнозата.


"След като бе обявено извънредното положение се върнах на работа в отделението. Помагам и сега като доброволец, когато броят на случаите в страната и в Благоевградска област расте всеки ден. Това е дълг на всеки лекар, това е моята работа. Не мисля, че правя нещо специално, когато в събота и неделя съм на първа линия в помощ на моите съграждани от Разлог и на хората от общината”, каза още д-р Тончев.

Затварят пенсионерските клубове в Димитровград
На територията на община Димитровград освен въведените със заповедта на министъра на здравеопазването мерки, с разпореждане на кмета Димитровград Иво Димов от 2 ноември временно се преустановява работата на клубовете за хората от третата възраст, хората в неравностойно положение и специални потребности, и клуба на инвалида. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Поради нарастващата заболяемост на заразените от COVID-19 се отменя и концертът "Есенна фолклорна палитра" на 1 ноември, който бе част от програмата на Есенните музикални дни "Жул Леви `2020". Събитието бе планирано за Деня на народните будители, припомнят от общината.

Отделение на болницата в Разград затваря заради лекари с COVID-19
Отделението по гастроентерология в разградската болница ще бъде временно затворено. Причината е, че всички лекари, които работят в него са болни, с положителни PCR тестове. Заболели са и четири медицински сестри. Това информира изпълнителният директор на МБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Гечо Жечев на първото онлайн заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщават от областната администрация. Той е уточнил, че всички пациенти от отделението ще бъдат пренасочвани към други отделения.

Д-р Жеков предупреди, че броят на заболелите бързо расте и се налага непрекъснато да бъдат разкривани нови легла в болницата. Той съобщи, че в Инфекциозното отделение има 25 легла, в Отделнието по пневмология и фтизиатрия - 20 легла. В болницата са настанени шест души, които са в тежко състояние и на обдишване. Цялото Интензивно отделение се мести в урологията. Там ще има място за още шест допълнителни легла, на които да бъдат настанявани най-тежките случаи. В здравното заведение от днес се разкриват още 18 легла, като Първо вътрешно става отделение за пациенти с COVID-19. Директорът на болницата обобщи, че общият брой на леглата за болни от коронавирус в лечебното заведение е 69.

От болницата в Исперих също са обявили, че работят по разкриването на допълнителни легла за болни от коронавирус, а от болницата в Кубрат, че вече са готови да приемат такива пациенти.

Председателят на регионалната съсловната организация на личните лекари д-р Селиме Карагьозова повтори предложението си родителите на заболелите ученици да им записват час за преглед по телефона, за да не се получава струпване на пациенти. Тя поясни, че изискването по наредба личните лекари да изпращат пациенти за планови прегледи при специалист в този момент не е добър вариант по същата причина - струпване на хора, които няма как да пазят дистанция.

Атанас Дончев от РУО обяви, че в областта вече има проблеми с осигуряването на заместващи учители за заболелите или поставени под карантина педагози.

#коронавирус #лекари #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"