Гърция отлага въвеждането на по-строги мерки заради земетресението на егейските острови

Гърция отлага въвеждането на по-строги мерки заради земетресението на егейските острови
Pixabay
A A+ A++ A

Земетресението на остров Самос в Егейско море отложи с ден въвеждане на по-строги мерки срещу коронавируса, съобщава БНР. Продължава да е силна епидемологичната активност в Северна Гърция,но под заплаха от карантина са  и други области в цялата страна. Полицията масово глобява дори за неправилно поставена маска.

Поради силното земетресение на остров Самос премиерът Мицотакис отложи изявление, в което се очакваше да съобщи общи национални мерки срещу коронавируса. Очаква се да се въведе задължително носене на маски и навън в цялата страна, независимо от броя на заразените, както и затваряне на заведенията от 22.00 часа и удължаване на вечерния час.

В областите, които са под карантина, като Солун, Серес, Родопи и Лариса, е засилено полицейското присъствие, като се следи за стриктно спазване на мерките. Глобяват не само за неносене на маски,но и за формално поставена маска, която не покрива лицето до очите. В областите под карантина се допускат по трима пътници в личните автомобили.

Лекари съобщават, че здравната система предимно в Северна Гърция е под силен натиск от голям брой пациенти с Covid-19.

Според проучване на специалистите в Солун има около 70 хиляди активни носители на вируса. Серес също е с много висока заразна активност. Още 11 гръцки области са на прага на карантина,по регистрирани положителни проби в последните дни.

За сега не се обсъжда въвеждане на карантина в област Атика, където се намира столицата Атина, съобщи говорителят на правителството Стелиос Пецас.

 

#Гърция #земетресение #по-строги мерки #отлагане #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »