Каракачанов: Наведем ли се пред Скопие - ще си го получим

Каракачанов: Наведем ли се пред Скопие - ще си го получим
A A+ A++ A

Рамковата позиция от октомври 2019 г. трябва да бъде спазена. Ако сега клекнем на Македония, утре ще имаме проблеми. Историята до 1944 г. е обща история. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред бТВ, предаде БГНЕС.

"Рамковата позиция изключително ясно защитава българския национален интерес. Тя е подкрепена от всички партии и няма как да бъде променена", посочи Каракачанов и добави, че "България ще си отстоява интереса и за момента го прави без колебание".

Той заяви, че по време на неотдавнашните си срещи във Вашингтон е обяснил там ясно българската позиция по Македония с източници издадени в САЩ.

Каракачанов посочи нещата, които София настоява Скопие да спазва:

"България иска от РС Македония да спре фалшификацията на българската история и да спре антибългарското възпитание чрез медии и образование. Ние първи признахме Македония през 1992 г., което доведе до това, че войната не се разпространи на нейна територия. България помогна военно, дипломатически и финансово на РС Македония. Вместо това получаваме обиди, наричат ни фашисти и татарско племе".

Той подчерта, че това не е европейско отношение. Каракачанов посочи, че Договорът за приятелство и добросъседство, който беше подписан през август 2017 г. е добър, но не се спазва от македонска страна.

"В Скопие си въобразяват, че България отново ще направи отстъпка от братски чувства. В Скопие разчитат, че някой ще натисне България и ще откажем от нашия национален интерес", каза министърът на отбраната.

Той препоръча на Македония, ако иска да създава собствена идентичност, да го направи от 1944 г., когато тя се въвежда. "На какво основание ще се твърди, че цар Самуил, Климент Охридски и много други са македонци. Историята до 1944 г. е обща история на един народ", подчерта Каракачанов.

#Красимир Каракачанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"