По-имунизирани ли са индийците срещу Covid-19?

По-имунизирани ли са индийците срещу Covid-19?
A A+ A++ A

Милиони индийци имат ограничен достъп до чиста вода, консумират нехигиенична храна, дишат мръсен въздух и живеят в гъстонаселени региони.

Изследователите са открили, че това ги прави податливи на множество незаразни заболявания като сърдечни, хронични респираторни заболявания, рак и диабет. Те допринасят значително за тежестта на заболяванията, според правителствен доклад . Само замърсяването на въздуха убива повече от милион индианци всяка година.

Световната здравна организация казва, че безопасната вода, санитарните и хигиенните условия са от съществено значение за защита на здравето срещу Covid-19 . А съвместно проучване на СЗО, ООН и УНИЦЕФ, установи, че близо три милиарда души - около 40% от световното население и живеят почти изцяло в развиващите се страни. Това е достатъчно, за да предизвика опасения, че коронавирусът ще пробие популациите им и ще доведе до милиони смъртни случаи в страни като Индия.

"Обикновено достъпът до здравни заведения, хигиената са по-лоши в тези страни и често се смята, че е допринасящият фактор за по-високата честота на заразни болести там. Беше очаквано, че Covid-19 ще има катастрофални последици в страните с нисък или със среден доход ", казва д-р Шекхар Манде

Сега, ново изследване на индийски учени предполага, че ниската хигиена, липсата на чиста питейна вода и нехигиеничните условия всъщност са спасили много животи.

С други думи, те предполагат, че хората, живеещи в страни с ниски или средни доходи, може да са успели да избегнат тежките форми на инфекцията поради излагане на различни патогени от детството, което им дава по-здрав имунитет срещу Covid-19.

Повече от един милион индийци умират от замърсяване на въздуха всяка година

Една статия сравнява публично достъпни данни за 106 страни по две дузини параметри като плътност на населението, демография, разпространение на заболявания и качество на санитарните условия. Учените установиха, че повече хора са починали от Covid-19 в страните с високи доходи. "Хората в по-бедните страни с ниски доходи изглежда имат по-висок имунологичен отговор на болестта в сравнение с връстниците с високи доходи", каза ми д-р Манде, един от авторите на изследването.

Другата статия разглежда ролята на микробиома - трилионите микроби, които се намират в човешкото тяло - при инфекции с Covid-19. Микробиомът включва бактерии, вируси, гъбички и едноклетъчни археи. Те помагат за храносмилането, предпазват от болестотворни бактерии, регулират имунната система и произвеждат витамини.

Правен Кумар и Бал Чандър от държавния медицински колеж на д-р Раджендра Прасад разгледаха данни от 122 държави, включително 80 от тези по-висок доход. Те предполагат, че смъртните случаи от Covid-19 са по-ниски в страните с по-голяма популация, изложени на разнообразна гама от микроби.

Тези бактерии обикновено са отговорни за тежка пневмония, инфекции на кръвта и пикочните пътища и кожата. Но също така се смята, че те произвеждат антивирусен цитокин - молекули, които помагат в борбата с патогените - наречен интерферон, който предпазва клетките от коронавируса.

Учените смятат, че всичко се свежда до "хигиенната хипотеза".

Нейната философия е, че нашата околна среда е станала толкова чиста, че е оставила имунната ни система недостатъчно подготвена, според Мат Ричтел. 

Документ за сенна хрема, публикуван през 1989 г., открива поразителна връзка между вероятността детето да получи алергия и броя на братята и сестрите му. Документът предполага, че "алергичните заболявания са предотвратени чрез инфекция в ранна детска възраст, предадени чрез нехигиеничен контакт с по-големи братя и сестри или придобити пренатално от майка, заразена при контакт с по-големите си деца". 

Индия представлява само 10% от смъртните случаи в света от вируса

Крутика Купали, асистент по инфекциозни болести в Медицинския университет в Южна Каролина, казва, че новото изследване взема предвид различни предположения, които не са научно доказани. "Те са повече хипотеза, отколкото научен факт", казва тя.

Също така епидемиолозите приписват ниската смъртност в страни като Индия на младо население - възрастните хора обикновено са по-уязвими. Не е ясно дали други фактори, като имунитет, произтичащ от предишни инфекции от други коронавируси, също са отговорни.

Ясно е, че редица и различни причини могат да стоят зад ниската смъртност. „Все още имаме много какво да научим за вируса, тъй като все още сме в пандемия само след 10 месеца“, казва проф. Kuppalli. Факт е, че има много неща, които не знаем.

#Индия #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"