Среднощен терор: "Ислямска държава" е поела отговорността за атентата във Виена

Среднощен терор: "Ислямска държава" е поела отговорността за атентата във Виена
A A+ A++ A

Терористични атаки разтърсиха центъра на Виена снощи. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица.

На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена.

Според разследващите, мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията. Убит е минувач, а после в болница починала тежко ранена жена. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в тежко състояние. Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

„Бяхме си вкъщи по време на атаката. Към края на работния ден вчера имаше много хора по улиците. Налагат карантина и хората използваха последните си шансове за разходка. Заведенията бяха пълни“, разказва българката Елица Деневски.

Тя добавя, че към 20:30 часа започва да се появява информация за случилото се в интернет. Започват и да се чуват много полицейски сирени.

„Шест точки в центъра са били обект на атака. Те са били в доста близък периметър. Не става дума за отделни места. Информацията на властите е, че един от нападателите е обезвреден“, добавя тя.

Един от терористите във Виена е успял да избяга и в момента се издирва. Властите в австрийската столица призовават гражданите в централните части на излизат от домовете си и дори да не пускат децата си на училище. По последни данни трима нса убити и 14 са ранени. 

Както съобщихме, няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица. На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основна мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена. Антисемитският мотив обаче не се изключва.

Един от нападателите е бил застрелян от полицията. Нападателите обаче са убили и един минувач, а после в болница почина и една от тежко ранените. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в сериозно състояние.

Имало е предупреждения в социалните мрежи, както нападателите са оправдавали постъпките си с пророка Аллах.

Свидетели разказват, че са видели лице с автоматично оръжие, което тичало и стреляло безразборно. Един от свидетелите говори за най-малко 50 произведени изстрела.

Силите за сигурност веднага са отцепили района, а хора са останали блокирани в барове и ресторанти. Там сервитьорите са изгасили осветлението и са призовали клиентите да се отдръпнат от прозорците. След няколко часа някои от блокираните в заведенията хора са получили разрешение да се приберат у дома, други пък са били настанени безплатно в хотел в центъра.

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Нападенията бяха осъдени от италианския и британския премиер, от френския президент, от генералния секретар на ООН, от ЕС и от германското външно министерство. Руското външно министерство изрази съболезнования на Австрия.

Американската организация "SITE Intelligence group", която следи за дейността на терористите в Интернет, твърди, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена "отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната група" Ислямска държава ".
 
"Джихадистите заявиха, че нападението във Виена е част от отплатата за участието на Австрия в ръководената от САЩ коалиция", заяви в понеделник групата за разузнаване на SITE в Туитър.
 
Припомняме, че в центъра на австрийската столица в понеделник вечерта имаше стрелба на шест места, включително близо до синагогата. Двама души са убити, като единият загина на място, а другият – от раните си в болницата, 14 са ранени, включително един полицай. Един от стрелците е убит от полицията. Според полицията, няколко добре въоръжени мъже са започнали стрелбата.
 
Ранените се лекуват в общо шест болници, обясни медицинският директор на Виенската здравна асоциация Майкъл Биндер. Състоянието на шестима от тях е тежко. Властите официално обявиха, че е имало 6 атаки на хора със снайпери. 
 
Вътрешният министър Карл Нехамър и австрийският канцлер Себастиан Курц нарекоха виенската атака терористична атака. Препоръчва се на населението да избягва обществени места и транспорт, както и да не разпространява снимки и видеоклипове от работата на специалните служби. Мащабна силова специална операция за издирване и залавяне на престъпници продължава в града няколко часа.

#Виена #терор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"