Вълчев:Учителските заплати ще са от 125-130% от средната заплата за страната, няма да затваряме още училища

Вълчев:Учителските заплати ще са от 125-130% от средната заплата за страната, няма да затваряме още училища
A A+ A++ A

Учителските заплати ще са от 125-130% от средната заплата за страната. Ако искаме добро образование, трябва да имаме добри учители. Предвидени са 60 млн. лева. Минимална заплата става 1300 лева за преподавател. Това зави министърът на образованието Красимир Вълчев, като подчерта, че парите в неговия сектор никога не са били толкова много. 

Относно преминаването на обучение в онлайн среда министър Вълчев заяви, че сега решенията да се вземат на училищно или областно ниво и целта е да се действа локално. Следващите дни ще дадем указания към училищата или областните щабове. В София ситуацията като че е най-тревожна, каза той пред БНТ.

Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места. Целта ни е максимум присъствено решение - и в Германия, Франция, Англия стремежът е последно да се затварят училищата. Понякога ситуацията е много по-различна от тази, която могат да обхванат всички критерии, призна образователният министър.

Не е възможен ефективния образователен процес с постоянно носене на маски. Който желае от учениците, може да носи маска. Учителите, които влизат в различни класове, трябва да носят маска, поясни мерките в училище министър Вълчев.

Днес ще се обсъждат мерките и правилата за онлайн обучение. Най-често ще превключват гимназиален, по-малко желано за прогимназиален и в краен случай - за малките ученици. До 2 седмици няма да се подобри ситуацията. Обмисляме редуване така че учителите да не са само в къщи продължително време.

Частните езикови школи не трябва да бъдат от тези организации, които затварят първи. Подкрепям ги. Те надграждат това, което се случва в образователната система и не бива да са сред първите затварящи. Не мога да гарантирам, че спазват мерките, не мога да ги накажа, ако не ги спазват, обясни образователният министър.

Запитан за заниманията по спорт, танци, той обясни, че ще действат локално. 650 учители са заразени в училище. Няма достатъчно заместващи учители. Има повишен дял на учителите, подали молба за отпуск. Голяма част от учителите, готови да заместват, са в пенсионна възраст. Детските градини ще продължат да работят.

Нямаме намерение да затваряме детските градини. Правя промяна, за да могат децата да отсъстват повече дни по решение на родителите, сега е 20 дни по решение на родителите. Детските градини и в ранна предучилищна възраст не е желателно взаимодействие на децата с екрани - изследване показва, че то вреди на тяхното развитие, мотивира се Вълчев.

На въпрос дали с онлайн обучението не се пазят предимно учителите, той каза, че няма категорични изследвания до каква степен учениците са преносители на коронавируса. По данните, които събираме заразените ученици са 10 пъти по-малко проценти от заразените учители в страната.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост на България, Вълчев каза, че 780 училища ще получат пари за модернизация на кабинетите или стенд центрове по математика и природни науки. До 5-6 г. всички училища ще бъдат санирани. Ще имаме електронно безплатно съдържание по всички учебни програми. Ще има специализиран софтуер на учителите да започнат да правят такива уроци, обясни Вълчев.

Образователните системи са предоставени за реална среда с учител, но закупихме 16 000 устройства. Нямаме учители, които да не преподават заради липса на устройства.

Самият министър се включи в ефира на БНТ от дома си, където е карантиниран, заради контакт със заразено лице, утре ще излезе резултата от неговия ПСР тест.

#Вълчев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »