Избори, САЩ 2020: Джо Байдън или Доналд Тръмп (ОБЗОР)

Избори, САЩ 2020: Джо Байдън или Доналд Тръмп (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Съединените щати избират президент. Около 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции. В момента, демократът Джо Байдън води със 192 гласа в избирателната колегия пред 114 за републиканеца Доналд Тръмп. За да бъде избран един от двамата кандидати са необходими 270 гласа. 

Сериозна битка за гласове се очертава в редица щати, а изходът от вота ще остане неясен до последно. Екзит пол сочи, че четирима от 10 избиратели смятат, че администрацията на настоящия държавен глава се е справила много лошо с кризата с коронавируса, но като основен проблем повечето посочват икономиката. 

На тези избори е регистрирана най-високата избирателна активност за повече от век и заради това броенето в някои щати няма да приключи в изборната нощ. Общо 230 милиона американци имат право да изберат, който да ръководи Съединенити щати в следващите четири години.

Погледите са насочени и към резултатите от Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган – това е така наречената "синя стена", съборена от Тръмп през 2016 г. Въпросът е дали Байдън е успял да я изгради отново и с това да върне Белия дом на демократите.

Видни демократи, както и републиканци, напомниха на хората, че ако има опашки, секциите не могат да затворят преди всички от опашката да са подали гласа си. 

Един от най-интересните моменти в надпреварата несъмнено е в ключовият щат Флорида. Към 6 часа българско време Ен Би Си и Фокс Нюз предвиждат победа на Доналд Тръмп. Според прогнозните резултати той събира 51.30% подкрепа, а Джо Байдън - 47.80%.

Червеният щат Аризона, където Тръмп спечели през 2016г. сега е за Байдън. Той има 53.57% подкрепа, докато Тръмп събира 45.16%, прогнозират от Фокс нюз.

Според прогнозните резултатите на Ен Би Си Доналд Тръмп печели щата Мисури, а Байдън взима Илинойс.

Те добавят, че победата в Колорадо е за Байдън, а Северна Дакота отива за Тръмп. Канзас, Луизиана и Юта също остават червени, а в Ню Хемпшир печели Байдън, казват прогнозните резултати.

Междувременно стана ясно, че Александрия Окасио-Кортес е спечелила битката за място в Камарата на представителите в своя 14-и район на Ню Йорк.

 

 

Гласуването приключи в още 14 американски щата. Един от тях е Ню Йорк с 29 електори и прогнозата на CNN и Ен Би Си нюз е, че победата там ще е за Джо Байдън.

До момента нито един кандидат за президент на демократите не е печелил в окръг Дювал, щата Флорида. Не и след победата на южняка Джими Картър в района на Джаксънвил през 1976 година. Джо Байдън обаче е на път да прекъсне победната серия на републиканците, съобщава CNN. Според анализаторите на американския телевизионен канал именно победи в окръзи като Дювал може да са ключови за спечелването на целия щат. 

Кандидатът за вицепрезидент на демократите Камала Харис призова американците да излязат и да гласуват преди да са затворили и последните избирателни секции. В личния си профил в Twitter тя написа : „Днес се замислих за нашите предци, които пред лицето на опасност и несправедливост са се борили за своите права с цената на живота си”. „Нека почетем тяхната саможертва. Излезте и гласувайте преди избирателните секции да са затворили”, пише още тя.

 

Според прогнозните резултати на „Ал Джазира” Тръмп води в Алабама, Мисисипи, Оклахома и Тенеси. Байдън печели в щатите Илинойс, Делауеър, Мериленд и Масачузетц, показват екзит пол резултатите на катарската телевизия.

Изборните секции в щата Невада ще затворят с час по-късно, съобщава CNN. Причината - съдебно разпореждане, с което началото на изборния ден беше забавено с един час. Това се наложи заради технически проблеми в 125 секции в окръг Кларк, който представлява около 70 процента от всички гласоподаватели в щата. 

 

Без изненада - прогнозите на телевизиите Ей Би Си Нюз и CNN са за безапелационна победа на Джо Байдън в щата Делауеър, където беше преизбиран за сенатор от 1973 до 2009 г.. 

Според екзит пол на CNN Джо байдън води убедително в щатите Пенсилвания, Тексас, Джорджия, Охайо и Ню Хемпшир> Доналд Тръмп е начело във Флорида и Вирджиния. 

Изборите в още 16 щата и окръг Колумбия приключиха, съобщава CNN. Според прогнозните резултати на американската телевизия Байдън води с 30 електори срещу 18 за Тръмп.

Прогнозните резултати на "Фокс нюз" Байдън получава 16 електори срещу 13 за Тръмп. Доналд Тръмп печели Индиана, показват прогнозните резултати на Ен Би Си Нюз. 

 

Във Върмонт победата е за Джо байдън, показва екзит пол на Ен Би Си Нюз.

Според прогнозните резултати на US News Джо Байдън печели Вирджиния. 

 Охайо, който от години е "бойно поле" по време на президентските избори, сега се разглежда като водещ в така наречените "ключови" за вота щати. По традиция, всеки републиканец, който губи Охайо - губи и надпреварата. Подобено е положението и със Северна Каролина, която беше арена на много от предизборните митинги на Тръмп. 

Затвориха избирателните секции в Северна Каролина (15 електори), Охайо (18 електори) и Западна Вирджиния (5 електори).

Екзит пол на CNN показва голяма преднина на Байдън пред Тръмп в щата Джорджия. 

 

Според прогнозните резултати на CNN кандидатът на демократите Джо Байдън има преднина във Флорида, който е един от ключовите щати за спечелване на битката за Белия дом. 

Затвориха избирателните секции и в Джорджия (16 електори), Вирджиния (13 електори), Южна Каролина (9 електори) и Върмонт (3 електори) и Флорида (29 електори). Според CNN в тези щати е твърде рано да се прогнозира кой ще е победител.

Прогнозните резултати на CNN сочат, че Тръмп печели в Индиана. 

В части от Кентъки, където се извиха дълги опашки от желаещи да гласуват на президентските избори в САЩ, и в Индиана, който е родният щат на настоящия вицепрезидент Майк Пенс, изборният ден приключи.  Очакванията са Доналд Тръмп да спечели и в двата щата, които по традиция подкрепят Републиканската партия. 

Президентът Тръмп написа в Twitter, че изборният ден върви много добре за него и привържениците му. Претендентът Джо Байдън призова хората да упражнят своя глас.

Според  екзит пол на CNN в Индиана (11 електори) Тръмп получава 66,5 процента подкрепа, срещу 31,4 на сто за кандидата на демократите Джо Байдън. В Кентъки (8 електори) настоящият президент получава 65,7 на сто подкрепа срещу 32.7 процента за опонента си. Изборите приключиха и в Ню Хемпшир (4 електори).

Джо Байдън с гаф в последната си предизборна проява

Джо Байдън, кандидатът на демократите за президент на САЩ, допусна колосален гаф. По време на последната си спирка от заключителните си предизборни прояви в ключовия и оспорван щат Пенсилвания, той представи своята внучка Финеган за покойния си син Бо Байдън, съобщава в. „Дейли мейл”.

Родното село на Камала Харис в Индия се моли за нейната победа

„Това е моят син, Бо Байдън”, заяви Байдън прегръщайки своята внучка. След това той продължи с грешките, като нарече Финеган с името на нейната братовчедка – Натали и заяви, че тя е дъщеря на Бо. Всъщност Финеган е дъщеря на другия син на Байдън – Хънтър. Секунди по-късно кандидатът за президент на демократите осъзна грешката си и заяви: „Не, почакайте. Това е грешната дъщеря.”

Джо Байдън призова поддръжниците си да изберат надеждата пред страха

След това Байдън прегърна стоящата наблизо Натали и я представи като дъщеря на покойния си син. Бо Байдън почина през 2015 година от мозъчен тумор, припомня в. „Дейли мейл”.

Байдън не е напълно сигурен в победата си на изборите в САЩ
Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джоузеф Байдън не е напълно сигурен, че ще спечели общите избори днес, сподели самият той пред репортери от дома си в Уилмингтън (Делауеър).

Байдън беше попитан дали е уверен, че е на път към победата. "Не знам", цитира го телевизионната компания Си Ен Ен. Демократът изрази увереност, че ще спечели изборите в САЩ, ако спечели мнозинството от гласовете във Флорида.

"Президентите не могат да определят кои гласове ще бъдат в негова полза и кои не. В крайна сметка избирателите решават кой да стане президент", каза той. Той беше попитан как ще реагира, ако неговият съперник, действащият президент Доналд Тръмп, обяви победата си на изборите, без да чака окончателните резултати. "Това ще зависи от това какво ще каже и как ще го каже", отговори Байдън. Той призна, че е суеверен и заради това не е склонен да предсказва резултата от изборите

Вашингтон се готви за размирици

Тълпи от хора започнаха да се стичат към Белия дом, след като изборните секции в страната започнаха да затварят. Множеството очаква изборните резултати, а властите са подготвени за реакциите след оповестяването на победителя в президентския вот. Вчера посолството на България във Вашингтон предупреди за възможни размирици.

От няколко дни в столицата и останалите големи градове се готвят за бунтове. Почти няма сграда в близост до Белия дом, която да не е облицована срещу евентуално нападение.

#избори #Тръмп #Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »