Трябва ли да тренираме когато сме болни?

Трябва ли да тренираме когато сме болни?
A A+ A++ A

Когато носът ви носът ви тече, повече от потта, може да се зачудите дали тренировката е добра идея. Въпреки че редовният спорт е от полза за цялостното ви здраве, важно е да слушате тялото си и да коригирате тренировките си, когато не се чувствате добре.

За да получите по-добра представа за това какво прави тренировката с настинка за тялото ви, Insider помоли трима експерти да споделят препоръките си за включване или изключване на тренировка.

Когато е добре да се тренира с настинка
Дали трябва да се насочите към бърз джогинг на открито или да скочите обратно в леглото, зависи от тежестта на вашите симптоми.

Ако настинката е лека, обикновено е добре да продължите да тренирате - просто не забравяйте да промените тренировките си, така че да изразходвате по-малко енергия като цяло. Например, ако обикновено тренирате по един час  - 30 минути кардио с висока интензивност, последвано от 30 минути силоваа тренировки  - трябва да я модифицирате  така, че да е от 20 до 30 минути кардио с ниска интензивност и малко стречинг или йога.

Освен това, ако ходите на фитнес, за да тренирате, бъдете особено внимателни защото може да сте заразни 

Ако симптомите на настинка са по-тежки, като хакерска кашлица или затруднено дишане, лекарите предлагат да вземете няколко дни почивка от упражненията. Също така, ако имате треска, студени тръпки и болки в тялото , в допълнение към симптомите на обикновена настинка, може да е нещо по-сериозно . Ако случаят е такъв, почивката е най-добрият ви залог, така че оставете тренировката за след възстановяването си..

Какво се случва с тялото ви, когато тренирате с настинка

„Когато тренирате, кръвта се оттича от носната кухина към работещите мускули, което носи облекчение на симптомите ви, докато тренирате“, казва Бъкингам пред Insider. Въпреки това, това облекчение е само временно и може да удължи болестта ви, ако се преуморите.

Някои тренировки са по-добри от други

Добро правило е, че ако ще тренирате, когато сте болни, поддържайте ниската интензивност. Особено след като не искате да се потите много и да се дехидратирате .

„Прекаленото физическо натоварване, когато сте болен, може да затрудни тялото ви да се пребори с инфекцията“, казва Кентън Фибел, семеен лекар, специализиран в спортната медицина в Института Cedars-Sinai Kerlan-Jobe . Това може да удължи болестта ви.

Тук експертите преценяват най-добрите и най-лошите тренировки, които трябва да правите, когато сте настинка.

Дейности със зелена светлина

Тренировките с ниско натоварване не повишават прекалено сърдечната Ви честота или причиняват прекомерна умора, което ги прави най-сигурният залог, когато сте с настинка.

Разходка
Йога
Пилатес

Дейности с жълта светлина

Дейностите, които повишат сърдечната честота могат да ви уморят по-бързо. Изпълнявайте тези дейности само ако те са част от вашата редовна фитнес рутина и не влошават симптомите ви, докато ги правите.

Джогинг
Вдигане на леки тежести
Плуване 
Колоездене с ниско до умерено темпо

Дейности на червена светлина

Избягвайте тези дейности, защото те са с висока интензивност на тренировките и биха могли да изморят тялото ви много бързо и то да не може да се справи с настинката за кратко време.

Спринтиране
Тренировка за издръжливост
Силова тренировка
Колоездене с висока интензивност
Упражнения в студено време, особено при температури под нулата
Тренировки с висока интензивност на интервални тренировки (HIIT)


Ако имате въпроси или притеснения, говорете с лекар, преди да тренирате.

#тренировка #настинка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"