COVID-19 по света: Гърция въвежда пълна карантина до края на месеца, Германия в карантина

COVID-19 по света: Гърция въвежда пълна карантина до края на месеца, Германия в карантина
A A+ A++ A

Броят на новите случаи на коронавирус в Германия през изминалото денонощие е 19 990, показват данни на Института по инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Общо в Германия досега да установени 597 583 заразени. През последните 24 часа са починали 118 пациенти с коронавирус, а от началото на пандемията - 10 930.

От 2 ноември в Германия действа карантинен режим. Затворени са ресторанти, барове и други заведения, които могат да предлагат храни и напитки само чрез доставка.

Не работят театри, кина, концертни зали, а също фитнес-клубове, басейни, козметични и масажни студа. За разлика от карантината през пролетта обаче остават отворени детските градини и училищата, както и фризьорските салони и магазините. На обществено място могат да се срещат членове на най-много две домакинства. В хотел може да се нощува само когато това е наложително, но не и с туристическа цел.

Нов рекорден брой на новозаразените с коронавирус за едно денонощие е регистриран в САЩ в сряда, съобщи Reuters, като се позовава на собствената си статистика за разпространението на инфекцията. Според данните на агенцията, в деня след изборите в САЩ са отчетени поне 102 591 нови случая.  Във вторник за първи път от три месеца броят на хоспитализираните пациенти е надскочил 50 хиляди.

Рекордни стойности на броя на заразените са регистрирани в сряда в щатите Колорадо, Айдахо, Индиана, Мейн, Мичиган, Минесота, Роуд айлънд, Вашингтон и Уисконсин, съобщи БТА.

Италия налага карантина в Милано и голяма част от промишления север. Там се намира най-богатата и най-многолюдна област Ломбардия. Италианското правителство обяви нов пакет от мерки, който ще влезе в сила от петък и предвижда затягане на ограниченията и разделяне на Италия на три зони - червена, оранжева и жълта, според броя заболели.

В най-тежко засегнатите червени зони хората ще могат да напускат домовете си само за работа, по здравословни причини или в извънредни случаи. За разлика от националната карантина през пролетта, сега всички заводи ще останат отворени.

От днес и в Англия е в сила пълна карантина. До началото на декември англичаните ще могат да напускат домовете си само за работа, ако не могат да работят от вкъщи, да пазаруват стоки от първа необходимост, за физически упражнения и ако трябва да отидат до болница. Училищата, колежите и университетите остават отворени. Пъбовете, ресторантите и баровете ще правят само доставки. 

От 7 ноември сутринта Гърция влиза в пълна карантина, която ще продължи три седмици. Отворени ще останат детските градини, забавачките и основните училища, съобщава МИА.

По време на днешната пресконференция премиерът Кириакос Мицотакис и ръководителят на епидемиологичната комисия към Министерството на здравеопазването проф. Сотирис Циодрас съобщиха новите мерки за справяне с кризата.

От 06:00 часа в събота до 30 ноември се прекратяват всички дейности, каза Мицотакис. Както и по време на първата карантина, придвижването на гражданите ще бъде възможно само по конкретен повод и само с предварително изпратено съобщение по СМС.

Освен детските градини и основните училища отворени остават само супермаркетите, аптеките и бензиностанциите.

Затварят се средните училища, университетите, магазините, фризьорските салони, фитнесите, кафенетата и ресторантите.

Новото затваряне е вследствие драстичния ръст на броя на новозаразените в рамките на денонощие, както и на броя на пациентите, включени към апарати за белодробна вентилация и натиска върху здравната система.

Мицотакис заяви, че през последните пет дни има агресивен ръст на новозаразените, по-точно „почти 10 000 случая за пет дни”. Освен това се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти. „Трябва да спрем тази вълна”, категоричен е премиерът.

По-късно през деня днес ще се проведе съвместна пресконференция на Мицотакис и Циодрас, на която министърът на финансите ще представи пакет от мерки за икономическа подкрепа. Очаква се да бъде внесено и разяснение за начина на прилагане на мерките.

Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в света е надхвърлил 48 милиона, показват данните, публикувани от американския университет "Джонс Хопкинс".

От предизвикани от инфекцията усложнения са починали 1 224 111 души, а са оздравели 31 830 497. Най-много случаи са регистрирани в САЩ, Индия и Бразилия.

Швейцарската армия на помощ в борбата с COVID-19

Швейцарската армия ще помага на гражданите в борбата срещу разпространението на COVID-19. Това стана ясно след като правителството позволи разполагането на 2500 военнослужещи.

ще помагат на изпитващата затруднения здравна система да се справи с втората вълна на пандемията от коронавирус.

Армията за втори път тази година се включва в подкрепа на болниците. Правителството одобри и предоставянето на 350 милиона швейцарски франка като грантове и заеми за професионални и полупрофесионални спортни клубове, засегнати от пандемията.

По данни на швейцарските здравни власти вчера са регистрирани над 10 хиляди нови случая на коронавирус. Смъртните случаи се увеличиха със 73.

Русия регистрира 19 404 нови случая на COVID-19 за 24 часа

Русия е регистрирала 19 404 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, общо - 1 712 858, съобщи федералният център за реакция в четвъртък. За същия период 292 пациенти с коронавирус са починали и 12 238 са излекувани. Москва регистрира 5255 нови случая, Санкт Петербург 1093, Московска област 588. В сряда Русия отчете ежедневно увеличение от 19 768 случая, включително 5826 в Москва. (ANI / Sputnik)

Индия регистрира над 50 000 случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие

Броят на заразените с коронавирус в Индия нарасна с над 50 хиляди за изминалите 24 часа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на здравеопазването.

Смъртните случаи в страната през последното денонощие са 704. Общият брой на починалите от вируса в Индия е 124 315. Страната е на трето място в мрачната статистика след Съединените щати и Бразилия.

В Делхи за последните 24 часа бяха регистрирани 6842 нови случая на заразяване. Активните случаи в индийската столица са повече от 37 хиляди.

Общият брой на заразените с коронавирус в Индия е 8,3 милиона. Повече заразени има само в Съединените щати, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Париж предприема допълнителни противоепидемични мерки

Кметът на Париж Ан Идалго обяви в четвъртък, че френската столица ще приложи допълнителни ограничителни мерки, свързани с коронавируса, в опит да се забави силното разпространение на Covid-19, включително изискване за затваряне на повечето магазини вечерно време.

По телевизия BFM г-жа Идалго заяви, че магазини, като тези за храна и напитки за вкъщи, ще бъдат затваряни в 22.00 часа местно време, което означава, че всички несъществени магазини ще бъдат затворени през нощта.

През последните две седмици Франция е изправена пред нови пикове на коронавируса, регистрирайки ежедневно между 40 000 и 50 000 случая на Covid-19, което доведе до въвеждането на нова национална блокада.

Президентът Еманюел Макрон наложи нов локдаун в края на миналия месец, принуждавайки магазини с несъществено значение - като тези, които не продават основни храни или лекарства - да се затварят и караше хората да използват подписани документи, за да оправдаят излизането си от вкъщи.

Новите затваряни и ограничения заради коронавируса предизвикаха съпротива в цяла Европа.

Източник от френското правителство заяви пред Ройтерс тази седмица, че са отбелязали в Париж "тайни партита, рейв партита и частни вечери" и смятат, че са необходими по-строги мерки.

#Гърция #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"