Закъсаха за „Ремдесивир“ в пловдивските болници

Здраве | 6 ноември 2020, петък / 12:38| Показвания:Pixabay

Остър недостиг на "Ремдесивир" има в няколко пловдивски болници. За това алармираха лекари, които работят в COVID отделения, съобщава БНТ.

От седмица в складовете липсват и антикоагуланти - специални медикаменти, които също са необходими за пълноценното лечение на пациентите с коронавирус.

До момента има информация за три болници в Пловдив, за които липсва "Ремдесивир".

В COVID отделението на болница "Св. Каридад" и в сектора на болница "Св. Мина" нямат от лекарството. В първата са го приложили на двама пациенти, а във втората десет флакона са били поискани от друга болница с интензивен сектор. Оказва се, че недостигът е хроничен и решенията се взимат ден за ден.

Механизмът за отпускане на препарата "Ремдесивир" се изпълнява от РЗИ. От здравното министерство заявиха, че в България пристигат 1700 флакона, а следващата седмица се очакват и още 4300.

Дефицит се очертава обаче и с антикоагулантите, които също са свързани с терапията на COVID случаи. По думите на лекари ситуацията е тревожна, защото нараства броят на пациентите в тежко състояние и интензивните легла не достигат.
Тагове: Пловдив, болници, Ремдесивир, недостиг, коронавирус

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси