Официално! Блокираме Северна Македония за членство в ЕС

Политика | 6 ноември 2020, петък / 18:00| Показвания:Блокираме Северна Македония за присъединяването й в ЕС. Това информираха от Министерството на външните работи.

България е уведомила Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея. 

Мотивите, които се изтъкват са, че те не дават необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка, тъй като  Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции.

Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме.

България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение. Все още не е изключено да такова решение да бъде постигнато въпреки кратките срокове, пише в официалната позиция на МВнР.


Тагове: Северна Македония

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси