Коронавирусът у нас: Радев и Каракачанов обсъдиха мерките в армията срещу COVID-19

Коронавирусът у нас: Радев и Каракачанов обсъдиха мерките в армията срещу COVID-19
A A+ A++ A

Инициативата #Задоброто организира Дарителски фонд за децата на медици и учители, загубили живота си по време на пандемията от Covid-19. Целта на кампанията е да събере първоначална сума в размер на 150 000 лева. От тях децата ще получават стипендия от 500 лв. месечно. До момента в кампанията е събрала малко над 4 000 лв. от 2 дарители.

"Хората, който бяха най-отпред и загубиха живота си, докато изпълняваха мисията да ни лекуват и да будят сърцата и умовете на децата ни. Те оставиха деца. Тях най-силно са обичали и за тях са се тревожили в последните си часове. На нас оставиха децата си. Днес ние искаме да им кажем: Ние ще бъдем до децата ви. Грижата за тях ще е благодарността ни към вас.", пишат от платформата.

Фондът ще бъде управляван от Обществен съвет. Той ще приема документите, ще отпуска стипендиите, ще проследява как се използват парите, ще се отчита пред дарителите.Критериите за отпускане на стипендия ще бъдат публикувани на сайта, на фейсбук страницата и във фейсбук групата на Проект #Задоброто.

И ГЕРБ и военните ще даряват кръвна плазма

Междувременно Изпълнителната комисия на ГЕРБ организира кампания за даряване на кръвна плазма по желание на премиера и лидер на партията Бойко Борисов. От ГЕРБ приканват всички свои симпатизанти и членове на местните структури, на Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ, които са преболедували COVID-19 или все още се лекуват, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията.

А, от своя страна, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов издаде заповед, с която се създава организация за дарение на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната във ВМА за лечение на тежки случаи на COVID-19. Условията за това са те да са преболедували коронавируса, да са излекувани и да имат отрицателен PCR тест.

Данните от последното денонощие

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 675 при направени 2151 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал. Въпреки по-малкия брой заразени и направени тестове обаче, се запазва процентът на положителните проби – продължава тенденцията близо всеки трети тестван се оказва заразен.

Починали за последното денонощие са 33 души, а излекуваните са над 600. Настанени в болница са 3820, от които 272 са в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в столицата – 332, следвани от област Кюстендил с 46 души и област Благоевград с 33 новозаразени.

За изминалите 24 часа в лечебни заведения са приети нови 107 пациенти, като общият им брой вече е 3822. В интензивните отделения в страната лежат 271 души.

На този етап пълен локдаун не се предвижда

На този етап пълен локдаун не се предвижда. „Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред Нова телевизия.

Той припомни, че и по време на извънредното положение в страната пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на бюджета. За щастие, се справихме много добре и България и в момента по прогнози на Европейската комисия е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз”, обясни министър Борисов.

За три денонощия: 440 новозаразени във Варненско и десет починали

В единния информационен портал за COVID-19, за последните три денонощия - 6, 7 и 8 ноември, са регистрирани 440 нови случая на лица от област Варна, с положителни проби.

Новите случаи са от различни възрастови групи, в семейни огнища и с дифузно разпространение. Починали са десет лица, като общия им брой достигна 79.

Общо за областта случаите, с регистрирани положителни проби в информационната система достигнаха 4514.

Хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ са 182 пациенти, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 2752 лица, излекувани са 1501 лица.

Общата заболяемост, на база население за областта за 14 дневен период (от 26 октомври до 8 ноември), е 464,7 на 100 000 души население.

Продължава епидемиологичното проучване на новите положителни за установяване на контактните с тях лица. 

Фирми осигуриха 52 800 лв. за апаратура за кръвна плазма във Варна

След призив от Община Варна 12 фирми осигуриха за два дни средства, необходими на Районния център по трансфузионна хематология за закупуване на 100 сета за кръвна плазма и за две нови легла.

„Миналата седмица с нас се свърза д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология, която помоли за подкрепа. Тъй като средствата трябваше да бъдат осигурени бързо, се обърнахме за помощ към местния бизнес.

Фирмите реагираха веднага и средствата - 52 800 лв., вече са преведени по сметките на фирми-доставчици, посочени от д-р Йорданова“, обясни Христо Иванов, зам.-кмет на Варна.

Дарители за сетовете са: „Инфра експерт“ АД, „Никман канал сервиз“ ЕООД, „Поли Йорд“ ЕООД, „Никос - хранинженеринг“ ООД, „Алианс ауто Варна“ ООД , „Нем комерс“ ЕООД, „Бг ленд ко“ АД, „Солей 06“ ООД, „Космос шипинг“ АД, „ЕН ВИ ЕЛ системс“ ООД. Парите са леглата за кръводаряване са осигурени от „Хридрострой“ АД и „Инжстройинженеринг“ ЕООД.

Област Монтана остава в „червената зона”, новите случаи са 92

Област Монтана остава в "червената зона" на заболеваемост от COVID-19, като новите случаи за последното денонощие са 92, съобщиха от РЗИ.

Вчера в болници в Монтана са починали двама души - жена на 74 години и мъж на 76 години. Към момента с активна инфекция от новия коронавирус, са 635 души от областта, като 76 са в болници, а останалите 559 са в домовете си с леки симптоми.

От началото на пандемията в региона с COVID-19, са диагностицирани 1158 души, като до момента 480 са излекувани, а 43-ма са починали.

Заради положителни тестове на трима футболисти от ФК "Левски"-Лом, под карантина са поставени 16 състезатели от отбора.

В периода 6-8 ноември, са регистрирани 212 нови случаи на коронавирус в област Бургас, съобщиха от РЗИ.


Те са както следва:

Бургас - 128 
Айтос -17 
Руен - 14
Несебър - 17
Карнобат - 9
Камено - 1 
Поморие - 9
Царево - 4,
Созопол - 4
Средец - 6
Сунгурларе - 3
 

От тях 22 са хоспитализирани. Всички останали са на лечение в домашни условия. В тежко състояние са шест души. Заразените медицински лица са седем. А учители - четирима, като трима от тях са от община Бургас и един от община Руен.

Заразените ученици са трима. Починалите пациенти са рекордни за последните уикенди - седем. Общо за областта случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 към момента са 2949. Излекувани са 1075 лица.

През изминалата седмица, в периода от 2 ноември до 8 ноември, броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в общината е 195, излекуваните лица са 135, 6 е броят на починалите. Към този момент активните случаи са 393, съобщиха от Общината.

Общият брой на заразените на територията на общината от началото на пандемията е 1103. Излекувани са 667. Броят на починалите лица е 43. Заразените на 100 000 души население за 14 дни в общината са 319 човека.

Продължават усилията на Община Сливен за недопускане повишаване на заболеваемостта. На гражданите се припомня да продължават спазването на противоепидемичните мерки - физическа дистанция, носене на маски в закрити помещения, често миене на ръцете и дезинфекция.

Хоспитализирани са общо 197 пациента. На домашно лечение са 1613 лица. Починали са 64.

Само за изминалата седмица в област Русе бяха установени 724 нови случая на коронавирусна инфекция, което е близо 1.14 пъти повече в сравнение с периода между 26 октомври и 1 ноември, когато в региона имаше общо 636 новозаразени.

Сред добрите новини е, че броят на оздравелите бележи тенденция за растеж, като само за една седмица техният брой достигна 441. За съжаление други 23 човека с положителен PCR тест за COVID-19 починаха, което е близо 2.6 пъти повече отколкото в периода от  26 октомври до 1 ноември.

Тогава смъртните случаи бяха 9. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата имаме 2179 души диагностицирани с коронавирус, като активните случаи са 1354. Броят на излекуваните достигна 764, а починалите станаха 61.

От месец март до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха отчетени на 3 ноември - 192 случая, като предходният рекорд беше на 31 октомври, когато 132-ма души се оказаха с положителен PCR за COVID-19 само за едно денонощие.

Необходимо е да се отбележи, че по показател 14-дневна заболяемост област Русе остава в т.нар. "червена зона". Към вчерашна дата индикаторът показва 630.4 потвърдени случая на 100 000 души население. Съответната област се счита за влязла в червената зона след като е преминала долната граница от 120 заразени на 100 000.

Припомняме, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните PCR тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 2 до 8 ноември, включително.

Предприетите мерки за изпълнение на конституционните задължения на Българската армия при продължаваща епидемична обстановка бяха обсъдени днес на среща в президентската институция. Срещата се проведе по инициатива на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и в нея участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на Дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.
 
„Задача от първостепенна важност е да се запазят здравето и животът на личния състав, за да могат Въоръжените сили да продължат изграждането на способности и да изпълняват своите функции при всякакви условия“, заяви Радев.
 
Осигуряването на непрекъснатост на носенето на бойни дежурства, както и своевременно медицинско наблюдение и лечение на личния състав бяха сред темите на срещата. Министърът на отбраната и началникът на отбраната информираха за прилаганите и набелязани мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в Българската армия и недопускане на загуба на отбранителни способности.

#коронавирус #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"