Пандемията в развитие: Президентът на Украйна е с положителен тест за К-19

Пандемията в развитие: Президентът на Украйна е с положителен тест за К-19
A A+ A++ A

Говорителят на правителството в Атина Стелиос Пецас защити решението на консервативното правителство на Кириакос Мицотакис да наложи триседмичен локдаун в опит да овладее разпространяването на новия коронавирус, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

По време на пресконференция Пецас заяви, че ограниченията за движение са необходими, за да се избегне влошаването на кризата.

„Целта беше да се спасят животи и да се предотврати пренатоварването на здравната система“, обясни говорителят.

Промяната в епидемиологичната крива ще създаде условия за „по-нормален коледен празничен сезон“ както за бизнеса, така и за потребителите, изрази увереност Пецас.

Глоби за близо 30 000 евро са наложени в Гърция в първия ден на карантината. Санкционирани са главно граждани, хванати без маски, или такива, които са пропуснали да изпратят съобщение, преди да излязат, предаде БГНЕС.

След информация от граждани за силна музика в ранните сутрешни часове полицията се намеси и откри частно парти в хотел в Атина. Арестувана е 24-годишна жена, която организирала партито. Всички присъстващи 30 души са глобени. На партито са били и трима футболисти от „Олимпиакос”. Клубът осъди в изявление участието на Робен Семендо, Лазар Рангелович и Бруно Фелипе в партито и добави, че „е неприемливо да се игнорират забраните и разпоредбите на отбора." „Замесените вече са призовани да свидетелстват и ще бъдат глобени с най-високата сума, която ще бъде напълно дарена на Националната здравна система“, казват от „Олимпиакос”.

В неделя в центъра на Атина чрез социалните мрежи беше организиран протест срещу карантината и другите ограничения. Само 14 души откликнаха на призива и всичките бяха арестувани. Полицията им изиска потвърждение (текстово съобщение или потвърждение от работа), т.е. „оправдание“ за тяхното движение. Всичките 14 участници в протеста бяха арестувани, а за това, че не носят маски и нарушават мярката за ограничаване на движението, са им наложени по две глоби, всяка от по 300 евро.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви на редовен брифинг, че в събота, първия ден на карантината, властите са извършили 10 808 инспекции и са наложили 78 глоби на обща стойност 29 250 евро.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви днес частично блокиране, насочено към ограничаване на нарастването на смъртните случаи и случаите на коронавирус в страната.

Мерките, които трябва да влязат в сряда, включват удължаване на съществуващия полицейски час, забрана за събиране, затваряне на ресторанти и културни заведения. Това каза Орбан във видео във Фейсбук, цитирано от АФП.

Ограниченията, които ще продължат най-малко 30 дни, се нуждаят от одобрение на извънредното положение от парламента във вторник, каза Орбан.

Китай съобщи за 33 нови случая на коронавирус, предаде Ройтерс.

Националната здравна комисия каза, че 32 от тях са на хора, върнали се от чужбина. Една инфекция е установена в град Тянцзин. Става дума за работник в хладилен склад, който е обработвал замразено свинско от Германия.

Регистрирани са и 9 асимптоматични случая.

Общият брой на инфекциите в Китай от началото на пандемията е 86 245. 

САЩ станаха първата страна в света, прехвърлила прага от 10 милиона инфекции с коронавирус, съобщи Ройтерс.

Американските здравни власти съобщиха за 131 420 нови случая в събота, а за последната седмица четири пъти е бил прехвърлен прагът от 100 000 инфекции за денонощие. Само за последните 10 дни са били регистрирани над един милион инфекции в страната.

Над 237 000 американци са починали от болестта COVID-19.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обеща в събота да направи борбата с пандемията свой най-голям приоритет.

Той ще обяви днес създаването на 12-членна работна група, която ще бъде натоварена със задачата да изготви план за действие, когато Байдън поеме поста през януари.

Нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса влизат в сила днес в Румъния, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от ТАСС.

Носенето на маски от всички над 5-годишна възраст става задължително в цялата страна както в закрити помещения, така и на открито. Училищните занятия ще бъдат онлайн, а хората ще работят дистанционно, където това е възможно.

Забранява се излизането от 23 ч. до 5 ч. Изключение се прави само за ходене на работа за нощна смяна, за ходене на лекар, за полагане на грижи за дете или възрастен човек.
Снощи на букурещкия площад "Виктория" пред централата на правителството бе организиран протест срещу новите ограничителни мерки.

От началото на пандемията в Румъния броят на заразените е 303 751, а на починалите - 7879.

Латвийските власти въведоха извънредно положение в страната от понеделник, 9 ноември, за да забавят разпространението на коронавируса, съобщава BNS.

Според решението на правителството и съвета за управление на кризи, от понеделник в републиката са забранени всички присъствени събития с повече от 10 участници, с изключение на погребения и митинги на открито.

Всички спортни събития със зрители са забранени, работното време на всички културни събития, изложби и църковни служби е ограничено до 22.00 ч.

Извънредното положение ще продължи поне до 6 декември, но може да бъде удължено, ако ситуацията с коронавируса в страната не се подобри.

По последни данни на университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор в Латвия има 8095 случая на заразени с коронавирус от началото на пандемията, смъртните случаи са 99. Латвия е с население от 1,88 милиона души.

В Турция за последното денонощие са диагностицирани рекордни 2516 души с коронавирус, което е рекорд от април насам. Това обяви здравният министър на комшиите Фахредин Коджа в Туитър.

За последните 24 часа починалите c COVID-19 в 82-милионна Турция са 86 пациенти, с което общият брой на смъртните случаи в страната от началото на пандемията достигна 10 887 души.

2018 са излекуваните от заразата през последното денонощие, а в тежко състояние са 2740 пациенти

Covid-19 e отнел живота на над 1 млн. и 250 хил. души в света

В световен мащаб досега новият коронавирус е отнел живота на над 1 млн. и 250 хил. души, откакто се появи в Китай в края на миналата година, сочат последните обобщени данни.

Потвърдените случаи на Covid-19 от миналия декември до днес са вече над 50 млн. , като една четвърт от тях са на най-засегнатия континент – Европа.

От днес Португалия става поредната страна, където се въвежда вечерен час заради увеличаването на броя на заразените.

Нови мерки за всички пристигащи от България в Германия

Германия въведе нови мерки за всички, които пристигат от рискови региони и държави. Цяла България също е в списъка със страните, обявени за рискови. Ето какво трябва да знаят пристигащите в Германия, обобщени от Дойче веле.

За кои страни важат новите мерки?

Институтът „Роберт Кох“ изброява като рискови почти всички региони и държави в Европа. Сред тях вече е и Дания. Цяла България също е включена в списъка със страните, обявени за рискови.

Какво предвиждат новите правила?
От 8 ноември важи задължителна 10-дневна карантина за всички, които пристигат в Германия от рискови региони и държави. Карантината може да бъде съкратена, ако след петия ден от пристигането засегнатите покажат негативен PCR Тест. Досега пристигащите от рискови страни бяха длъжни да останат под карантина за 14 дни.

Какви изключения се допускат?

Това правило не важи за хората, които преминават транзитно през Германия. Те обаче са длъжни да напуснат страната по най-бързия начин. От задължението за карантина са изключени и онези, които са пребивавали по-малко от 24 часа на територията на съседен на Германия рисков регион. По-дълъг престой там без задължение за карантина е позволен на хората, които пътуват до работното си място в съседна държава. Същото важи и за лекари, болногледачи и помощен медицински персонал.

Изключението важи и при посещение на близки роднини, както и на съпруг или партньор, който живее в отделно домакинство. Изключения има и за хората, които транспортират стоки, както и за високопоставени членове на дипломатически и консулски служби, на правителства и парламенти.

Какво се изисква при влизане в Германия?

Всеки, който иска да влезе на територията на Германия, от 8 ноември е длъжен още преди да тръгне на път да се регистрира на сайта www.einreiseanmeldung.de. Новото приложение замества досегашните формуляри в хартиен вид.

„Дигитализацията на регистрациите разтоварва здравните служби. Така те научават бързо и надеждно кой пристига от рискови региони и страни и следва да бъде поставен под карантина“, заяви в тази връзка германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Всеки, който през последните 10 дни е бил в рискова страна или регион, е длъжен да се регистрира на посочения интернет адрес.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, тестът му за коронавирусна инфекция е положителен. Това се посочва в канала на Telegram. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че е с положителен тест за коронавирус, но подчерта, че се чувства добре.

"Няма късметлии, за които Covid-19 да не представлява заплаха. Въпреки всички карантинни мерки получих положителен тест. Чувствам се добре и приемам много витамини. Обещавам да се изолирам, но продължавам да работя. Ще преодолея Covid-19 както правят повечето хора. Ще се оправя!", написа Зеленски в "Туитър".

През юни съпругата на Зеленски беше хоспитализирана с коронавирус. По това време той и двете им деца бяха с отрицателни тестове.

Иранското министерство на здравеопазването съобщи, че за последното денонощие случаите на коронавирус са се увеличили с 10 463. С това общият брой на случаите в най-тежко засегнатата близкоизточна страна става 692 649, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред държавната телевизия говорител на ведомството заяви, че за изминалите 24 часа 458 души са починали от COVID-19, с което смъртните случаи от началото на пандемията стават 38 749.

Правителството в Техеран наложи ограничения, тъй като в момента Иран се бори с трета вълна на вируса. От утре за следващия един месец предприятията от онези икономически отрасли, които не са от съществено значение, ще трябва да затварят преустановяват работа в 18.00 ч., съобщиха местни медии.

Някои болници остават без легла за лечение на нови пациенти, каза пред агенция ИСНА Надер Таваколи, член на иранския оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Леглата в болниците, определени за пациенти с коронавирус, са запълнени", каза той. "Тук в Техеран е нужно временно затваряне за две седмици, за да овладеем вълната на болестта и междувременно да можем да се заемем с планиране", добави той. 

Ваксина, съвместно разработена от Pfizer и BioNTech, била 90 процента ефективна за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в текущите фази 3, съобщиха компаниите, предаде АФП.

Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните констатации.

„Първият набор от резултати от нашето изпитване за ваксина за COVID-19 от Фаза 3 предоставя първоначалните доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла в изявление.

„Ние сме със значителна стъпка по-близо до предоставянето на хората по целия свят на така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза. Постигаме този критичен етап в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от нея“, добави Бурла.

В по-голямата част от земното кълбо заболеваемостта от COVID-19 нараства, достигайки рекордно високи стойности, отделенията за интензивно лечение се препълват, а броят на жертвите също нараства. Въз основа на прогнозите за доставките компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

#коронавирус #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници