Борисов: Не може да ми говорят, че искам да купя избори, като се грижа за хората

Борисов: Не може да ми говорят, че искам да купя избори, като се грижа за хората
A A+ A++ A

Уважаеми господа от опозицията, на мене вие не може да ми говорите, че искам да купя избори, като се грижа за хората. Години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България. Сега трябва да запазим хората – плюс икономиката. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното извънредно заседание на правителството.

Кабинетът раздаде още 80 млн. лв. до края на годината за справяне с разрастващата се COVID криза. 

Във Facebook Борисов написа, че средствата са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността. „Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят“, посочи той.

На онлайн заседанието са взети следните решения:

До 50 млн. лв., ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

С 15 млн. лв. ще се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.

- Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона отделяме за всеки общопрактикуващ лекар 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно. Отпускаме и 6 милиона за обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната.

В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.

Определените екипи, които ще работят в COVID-зоните, а това са екип от лекар, медицинска сестра, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар, техническо лице, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика. Граждани, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от ОПЛ, както и до сега.

Пари има, осигурени са! От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност“, разпореди премиерът Борисов на министрите. Той изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, защото това е начин да се помогне на новозаболели, съобщиха от правителствената служба.

Във Facebook премиерът увери, че от държавния бюджет няма да се пестят средства за апарати за извличане на кръвна плазма и се надява съвсем скоро машините да са налични в Плевен и Пловдив.

"Категоричен съм, че държавата няма да пести средства за осигуряването на апарати за извличане на кръвна плазма, която може да е животоспасяваща при лечението на пациенти с COVID-19. Максимално бързо Министерството на здравеопазването ще стартира процедури за закупуването на още от необходимите машини. Министър Ангелов ме увери, че до няколко дни и във Варна ще има възможност за даряване на плазма. С европейско финансиране такива машини ще бъдат налични в Плевен и Пловдив", обяви Борисов.

#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »