Ангелов: Самолечението с антибиотици е много опасно

Ангелов: Самолечението с антибиотици е много опасно
A A+ A++ A

Самолечението с ​​​ азотомицин също е много опасно, добави той.  „На територията на България има достатъчно количество медикаменти. Презапасяването създава усещане за недостиг на определени медикаменти”, уточни министърът. "Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа нискомолекулярен хепарин. Бременните жени трябва да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното изследване. Това се прави, за да няма злоупотреби", увери министърът. До края на деня на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества нискомолекулярен хепарин. Ще бъдат оставени телефони за връзка с търговците на едро. "Пациенти с К-19, които се нуждаят от терапия, ще получат такава от общопрактикуващите лекари. Пациентите, които имат нужда от лечение с антибиотици, се настаняват в болница. В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за лечението на пациенти с усложнения, породени от коронавирусната инфекция”, каза още той.

Към момента няма недостиг на лекарствата в аптеките. Нямаме специфичен медикамент, с който да се лекува инфекцията COVID-19. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след спешна среща между министър Костадин Ангелов и представители на фармацевтичния бранш.

"В притеснението си хората започват да купуват лекарства с различно предназначение, за да лекуват коронавирус", каза още той.

Българският лекарски съюз призова гражданите да не се самолекуват, а при появата на симптоми, наподобяващи COVID-19 да се обърнат към личния си лекар, който да им назначи индивидуална терапия.

„Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!“, заявяват от Лекарския съюз във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове с конкретни терапевтични схеми за домашно лечение.

Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма. Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма. Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.

Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар, предупреждават от БЛС.

#Костадин Ангелов #коронавирус #антибиотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »