КОВИД по света: В Иран се бележат всекидневни антирекорди по смъртни случаи

КОВИД по света: В Иран се бележат всекидневни антирекорди по смъртни случаи
A A+ A++ A

БиоНТех и Пфайзер потвърдиха, че са приключили сделка за Европейската комисия за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната първоначална коронавирусна ваксина, пише Politico.

„Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да предоставим лекарството на милиони хора след одобрение от регулаторите“, пише в изявление съоснователят на БиоНТех Угур Сахин

Комисията се съгласи да закупи 200 милиона дози от ваксината, с възможност за закупуване на допълнителни 100 милиона, според съобщение за пресата на компанията.

Изпълнителният директор на Пфайзер Алберт Бурла заяви, че това е "най-голямата първоначална поръчка на дози ваксини ... до момента" за компаниите.

Ваксината ще се произвежда, както в белгийските производствени обекти на Пфайзер, така и в немските БиоНТех. Компанията се надява да произведе 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Компаниите обявиха, че в понеделник е установено, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна и може да представи данни на Европейската агенция по лекарствата още през следващата седмица.

Някои бяха обезпокоени след новината, че ЕС все още не е изпълнил договора си за ваксините, докато САЩ и Обединеното кралство са го направили.

В понеделник Комисията бързо подчерта, че сделката ще бъде завършена скоро.

Комисията завърши „проучвателни разговори“ с БиоНТех и Пфайзер още през септември. Комисията е приключила подобни разговори с двама други производители на ваксини и е подписала сделки с трима други, включително друг фаворит от АстраЗенека

Унгария пък удължава извънредното положение с 90 дни. Мерките, които трябва да влязат днес, включват удължаване на съществуващия полицейски час, забрана за събиране, затваряне на ресторанти и културни заведения.

Москва въвежда нови ограничения заради Covid-19
Властите в Москва въвеждат нови ограничения като мярка срещу разпространението на Covid-19, а Турция прояви интерес към първата разработена в Русия ваксина срещу заболяването.

До 15 януари се забранява работата на баровете и ресторантите от 23 ч. до 6 ч. сутринта.

Отменят се изложбите и груповите посещения в музеите. Кината, театрите и концертните зали могат да работят при 25% заетост на зрителските места.

Столичните университети преминават към дистанционна форма на обучение.

Остават в сила и досегашните мерки като носене на ръкавици и предпазни маски в градския транспорт и на закрити обществени места, изолация за възрастните хора и на хората с хронични заболявания и дистанционно обучение за учениците от 6 до 11 клас.

Междувременно от руското министерство на здравеопазването съобщиха, че Турция обмисля да произвежда на своя територия първата разработена в Русия ваксина срещу Covid-19 „СпутникV“.

В профила в Туитър на ваксината беше публикувана информацията, че препаратът е показал над 90% ефективност по време на клиничните изследвания.

Властите на Кубан забраниха новогодишните фирмени партита и банкети в региона, позовавайки се на трудната епидемиологична ситуация. Това се съобщава на официалния уебсайт на администрацията на Краснодарския край.

Ограниченията се въвеждат в съответствие с режима за повишена тревога, който е в сила в Кубан. Бяха забранени не само корпоративни събития, но и предоставянето на подходящи услуги за тяхната организация.

"От името на губернатора на Кубан предупреждаваме всички - както жителите, така и предприемачите - предварително, повече от месец и половина преди Нова година, че банкетите, фирмените партита и други дейности за свободното време, включително забавления, са забранени" - коментира ситуацията ръководителят на отдела за потребителски сектор на Краснодарския край Роман Курини.

В рамките на вече въведените ограничения тези услуги остават забранени. Провеждането на корпоративни празници ще се счита за нарушение на ограниченията по време на разпространението на коронавирусната инфекция.

Гърция затегна още мерките за влизане в страната
Гърция затегна допълнително мерките за влизане в страната. Причината е високият процент на заразяване с коронавирус в пограничните райони. Националната карантина в страната продължава до 30 ноември.

Допускането на чужденци през граничния пункт „Кулата – Промахон“ е възможно само при необходимост.

Случаите в които е позволено преминаването на границата е при бизнес срещи, собственост на имот, здравословни причини, което се доказва с официални документи.

Остава също задължението да се представи отрицателен тест за коронавирус и адресен код. От днес дори на излизане от страната се изисква адресен код, попълнен ден преди отпътуване.

За движение вътре в страната също се изисква документ за посоката и място на пребиваване.

Вътрешни полети се извършват само при необходимост и специални случаи.

Промените в пропускателния режим са свързани с наложената карантина в страната, валидна до 30 ноември.

Няма промяна в изискванията за движението на товарните автомобили. Заместник областният управител на Серес заяви пред медиите, че в последните месеци се забелязва силен трафик на стоки и в двете посоки от пристанище Солун към България.

Рекорден брой заразени с Covid-19 за седмица в глобален мащаб
Броят на заразените с коронавируса в света за изминалата седмица се е увеличил с над 3,6 милиона души, което е най-високият показател от началото на пандемията, съобщи Световната здравна организация (СТО), предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Жертвите на патогена са с 54 000 повече.

За последната седмица общият брой на случаите на Covid-19 се е увеличил с 8 процента спрямо предходната седмица, уточнява СТО.

Към 8 ноември в света са регистрирани около 49,7 милиона заразени и над 1,2 милиона починали от болестта.

Най-голям дял сред новите случаи продължава да има Европейският регион, откъдето са дошли над половината (54 процента) от потвърдените заразявания и почти половината (47 процента) нови жертви.

В Европейския регион от 2 до 8 ноември от Covid-19 са се разболели почти 1,99 млн. души, а общият брой на заразените надхвърля 13 милиона.

В Северна и Южна Америка общият брой на заразените е нараснал с над 1 млн. души до над 21 млн. души. В Югоизточна Азия за седмицата са се заразили над 390 000 души и общият брой вече е над 9,6 милиона.

В САЩ за седмица заразените са нараснали с над 684 000, във Франция - с над 382 000, а в Индия - с над 323 000.

Първи случай на коронавирус във Вануату
Тихоокеанската островна държава Вануату регистрира първия си случай на коронавирус, след като неин гражданин, завърнал се от САЩ и поставен под карантина, е дал положителен резултат, предаде "Асошиейтед прес".

Вануату бе сред последните страни в света, които не се бяха сблъсквали с вируса.

Здравните власти уточниха, че заразеният 23-годишен мъж не е имал симптоми при завръщането си у дома на 4 ноември. Коронавирусът обаче е бил потвърден вчера след рутинен тест.

Властите планират да задържат в карантина всички пътници, пристигнали със същия полет, и да проследят близките контакти на заразения. Не се планират по-широки мерки за 300 000-те жители на страната.

Над 400 починали от Covid-19 за ден в Испания
Испания регистрира 17 395 нови случая на коронавирус и 411 смъртни случая на пациенти Covid-19. Това е най-големият брой починали за ден от началото на втората вълна на коронавируса. Въпреки това министърът на здравеопазването Салвадор Ила вече говори за „определена стабилизация” на коронавирусната пандемия.

Според здравния министър в продължение на пет дни се наблюдава стабилизиране на броя на заболелите, но трябва да се изчака още 2-3 седмици, за да види дали става въпрос за трайна тенденция или за временен спад. На база диагностицираните през последните 14 дни се отчита честота от 530 случая на 100 000 души, като най-голям брой заразени има в област Мадрид, следвана от Каталуния и Андалусия.

Според директора на Центъра за координация на здравните сигнали и извънредни ситуации Фернандо Симон, пикът изглежда е бил около 25-26 октомври, след което вследствие на строгите мерки, данните за заболелите постепенно намаляват. Симон изрично предупреди, че това не бива да бъде повод за отпускане, а стимул за продължаване на стриктното спазване на ограниченията.

В момента 17% от леглата в болниците са заети с болни от Covid-19 и 31 % от интензивните отделения. Броят на официално регистрираните заболели доближава 1 милион и 400 хиляди и близо 40 хиляди починали.

Финансовият министър на Испания Мария Хесус Монтеро обяви, че правителството ще свали ДДС на еднократните предпазни маски от 21% на 4%, както поискаха от опозицията преди няколко седмици, пишат DarikNews.bg.

„Мога да обявя, че ще направим и една допълнителна крачка – да свалим ДДС на маските на 4%, защото сме правителство, което се вслушва, но е и отговорно“.

Министърът добави, че това решение е взето след като от Еврокомисията писмено са уверили, че няма да глобят Испания за свалянето на ДДС. Мария Монтеро изтъкна, че ще свалят максималната продажна цена и на хирургическите маски.

Монголия с първи случай на вътрешно предадена зараза с коронавируса
В Монголия днес бе установен първият случай на вътрешно предаване на коронавируса след стотици други привнесени заразени. Това съобщи днес монголският министър на здравеопазването Даваажанцан Сарангерел, цитирана от Ройтерс.

По думите й една жителка на столицата Улан Батор е била заразена от съпруга си, който е шофьор на камион и е превозвал стоки от Русия. Мъжът е дал положителен тест след прекарани 21 дни в карантина. Други 24 човека се бил в контакт със семейната двойка и са поставени под изолация.

В Улан Батор е наложена тридневна обща карантина и са затворени училищата. Властите са приканили всички от публиката на концерт, на който са били двамата съпрузи, да си направят тестове.

Правителството на Монголия получи похвали за бързата си реакция срещу пандемията. В края на януари то затвори южната си граница с Китай и бързо затвори училищата и други публични места. Досега в азиатската страна са потвърдени 376 случая на коронавирус и нито един починал от Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Афганистан съобщава за 146 нови случая на COVID-19, общо 42 609

Афганистан в сряда регистрира 146 нови потвърдени случая на COVID-19, след като здравните власти проведоха 555 теста в рамките на един ден, като общите данни за страната достигнаха 42 609.
От избухването на пандемията COVID-19 през февруари в страната са регистрирани общо 1581 смъртни случая, включително четири нови смъртни случая, регистрирани през последните 24 часа.
От общо заразените хора, 34 967 пациенти са се възстановили, включително 13 души, наскоро изписани от болниците.

От февруари лабораториите в Афганистан са изпълнили 127 290 теста. (ANI / Синхуа)

Индонезия съобщава за 3770 новопотвърдени случая на COVID-19, 75 смъртни случая

Случаите на COVID-19 в Индонезия са нараснали с 3770 за един ден до 448 118, като броят на загиналите се е увеличил със 75 на 14 836, съобщи в сряда Министерството на здравеопазването.
 Вирусът се е разпространил във всички 34 провинции на страната. По-конкретно, през последните 24 часа Западна Ява регистрира 668 нови случая, Джакарта 587,
Източен Калимантан 345, Западна Суматра 254 и Източна Ява 168. Не са открити повече нови положителни случаи в две провинции, а именно Горонтало и Папуа. (ANI / Синхуа)

Карантина в Украйна през уикендите

Украинското правителство одобри днес налагане на национална карантина през уикендите като част от мерките за забавяне на разпространението на заразата с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че карантината ще е в сила в периода 14-30 ноември. Решението означава затваряне или ограничаване на дейността на повечето магазини през уикендите. Ще останат отворени магазините за хранителни стоки и аптеките. Ще работи и общественият транспорт. Болниците също ще приемат пациенти.

Правителството затегна също ограниченията за работата на ресторантите, киносалоните, спортните зали, както и тези за обществените прояви.

На заседанието на правителството днес Шмигал заяви, че ако нищо не се прави, в средата на декември здравната система няма да може да приема повече пациенти, а в болниците няма да има легла дори в коридорите.

В Украйна от началото на пандемията заразените с коронавируса са 498 808, а починалите от усложнения - 8947. Възстановили са се 221 459 души

В Иран се бележат всекидневни антирекорди по смъртни случаи 

Иран в сряда регистрира 462 смъртни случая, свързани с COVID-19, и 11 780 нови случая, и двете най-високата дневна цифра от избухването на болестта в страната.
Сима Садат Лари, говорител на иранското министерство на здравеопазването и медицинското образование, заяви по време на ежедневния си брифинг, че 3339 от новозаразените са хоспитализирани. Общият брой на потвърдените случаи е достигнал 715 068 в Иран, където епидемията вече е отнела 39 664 живота, добави тя.
Междувременно общо 536 105 пациенти с COVID-19 са се възстановили, като 5 601 в критично състояние все още са в отделения за интензивно лечение, отбеляза Лари.
От сряда в Иран са извършени 5 344 821 лабораторни теста за новия коронавирус, според говорителката.
Понастоящем рискът от инфекция е висок в 27 ирански провинции, каза тя.
(ANI / Синхуа)

#коронавирус #свят #починали #заразени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »