Covid: Какво е масово тестване и как работи?

Covid: Какво е масово тестване и как работи?
A A+ A++ A

В Ливърпул се провежда програма за масово тестване за коронавирус.

Сега има планове да се разпространи в други части на Англия и за студенти в Обединеното кралство, преди да се върнат у дома за Коледа.

Как работи масовото тестване и какво постига?

Какво е масово тестване и защо е важно?

Идеята е да се намерят здрави хора, които може да са заразени, но все още да не проявяват симптоми. 

В момента в по-голямата част на Англия хората могат да си направят тест само ако вече имат симптоми. Но по време на изолацията в Ливърпул на всеки, който живее или работи в града, се предлага доброволен тест.

Масовото тестване може да се използва по по-целенасочени начини, включително:

  • Редовно тестване в болница или дом за грижи за предотвратяване на огнища
  • Да се ​​запазят отворени места като училища и университети, където вирусът може да се разпространи
  • Помагане на хората да посещават безопасно кино, театър или футболен мач с еднократен тест преди влизане

Къде се предлага масово тестване?

В Ливърпул са създадени сайтове за мобилно тестове на места като домове за грижи, училища, университети и работни места.

Хората могат да бъдат поканени от местните власти да дойдат за тест, но те също могат да резервират свои собствени онлайн часове, или цели семейства могат просто да отидат да се тестват.

Около 2000 военнослужещи помагат в логистиката и провеждат тестовете в 85 обекта.

Сега схемата ще бъде въведена в още 67 области в Англия, включително Нотингамшир, Йоркшир, Североизток и части от Уест Мидландс, Северозапад и Лондон.

Карта на райони с масови тестове в Англия

Изготвени са и планове, за да се гарантира, че студентите в Англия и Уелс могат да се приберат безопасно за Коледа, след като бъдат тествани. Плановете за Шотландия ще бъдат обявени по-късно в сряда.

Служителите на NHS също ще започнат да се тестват за коронавирус два пъти седмично. Рутинните тестове на здравните работници вече се извършват в районите, най-силно засегнати от вируса.

Кои тестове се предлагат?

В Ливърпул се предлагат два вида тестове, като двете включват тампон на носа или гърлото - PCR (полимеразна верижна реакция) тест и тест за страничен поток.

Тестът PCR се счита за „златен стандарт“ от епидемиолозите, но може да отнеме до един ден или повече, за да се получи резултат, тъй като пробата се изпраща в лаборатория. Той обаче е този, който се използва най-много по света.

Тестът за страничен поток включва ръчен комплект, който дава резултат - малко като тест за бременност - за около 20 минути, без да е необходима лаборатория. Течността от тампон от носа или слюнка преминава от единия край, след което се появява маркировка, ако сте положителни.

Директорът по обществено здраве на Ливърпул Матю Аштън заяви, че градът има капацитета да извършва 50 000 теста за страничен поток и 14 000 теста за PCR на ден.

Графичен

Какво ще стане, ако теста ми е положителен?

Всеки, който има положителни тестове по време, трябва незабавно да се самоизолира за поне 14 дни. Техните контакти ще бъдат проследени и изолирани също.

Всички останали хора в домакинството им също трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни от деня, в който лицето се е разболяло за първи път, или от деня на теста, ако нямат симптоми.

Самоизолирането означава да останете вкъщи и да не го напускате дори за да купувате храна, лекарства или други важни неща.

Хората трябва да поръчват онлайн хранителни стоки или да помолят приятели или семейство да помогнат, като вземат необходимото и оставят предмети пред входната врата.

 

Графика, показваща как едно семейство трябва да се самоизолира в същата къща

 

#коронавирус #тестване #тестване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"