Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест

Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест
A A+ A++ A

Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината е, че след трансформирането на клиниката по нефрология в Александровска болница в Covid отделение, не знаят къде ще бъдат лекувани.

Трансплантираните пациенти са категорични, че преобразуването на клиниката по транспланации в Covid отделение ги обрича.

„Искаме достъп до самостоятелна клиника, в която да нямаме достъп до други болни и същият колектив да ни преглежда“, заяви един от демонстрантите.

До казуса се стигна, след като беше решено клиниката по нефрология в Александровската болница и тази по пулмология във ВМА да бъдат преобразувани в Covid отделения. Това доведе и до колективната оставка на екипа на клиниката в Александровска болница, след която пациентите не знаят, къде ще бъдат лекувани.

„И се обръщам към министъра на здравеопазването, колкото може по-бързо да върне отделението, екипа на отделението и болните там, за да могат да ни лекуват. Защото за броени дни аз мога да отхвърля за втори път бъбрека или да загина или да се върна към хемодиализно лечение“, каза протестиращ.

Недоволството на трансплантираните пациенти е породено от реорганизацията на здравната система. Те са категорични, че това им отнема възможността за проследяване на заболяването им.

Иван Димитров от Българския пациентски форум, който подкрепя протестиращите, заяви:

„Основният проблем е, че българското здравеопазване абдикира много ясно от това да лекува хроничните пациенти в България. Хвърля абсолютно всички усилия само срещу Covid, като естествено, за съжаление, хроничните пациенти стават заложник на пандемията. И за съжаление, първите, които са такива заложници, това са трансплантираните пациенти, онкологичните, ревматичните. Развиваме се в посока отрицателна на това да лекуваме български граждани по европейски“.

Пред БНР проф. Борис Богов, началник на Александровска болница, обяви, че не е приел оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации проф. Емил Паскалев и на неговия екип.

Той поясни, че това напускане може да стане с предизвестие, като за началник на клиника трябва тримесечно предизвестие, а за останалите – едномесечно.

„Създадена е организация за трансплантираните пациенти за контролните им прегледи. Нито един пациент няма да бъде върнат“, посочи Богов. Той определи реакцията на проф. Паскалев като абдикация от пациентите.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »