Асена Сербезова: Липса на лекарства има поради 3 причини

Здраве | 14 ноември 2020, събота / 11:03| Показвания:Pixabay

Българските фармацевти продължават да настояват за право на генерична замяна при лекарствата. Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова това би помогнало за преодоляване на евентуален дефицит в аптечната мрежа.

Проф. Сербезова, която беше гост в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“, подчерта, че аптекарите в други държави дори имат право да предписват лекарства и това е така, защото пациентите на практика се срещат най-често с тези фармацевти.

Освен това, по думите ѝ, у нас липсва система, която да проследява не просто количествата продадени лекарства, а това как те се предписват от лекарите и как се употребяват, както е в „нормалните държави“.

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.
Тагове: Асена Сербезова, лекарства, аптеки, липса, ръст, поребление, износ

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси