Скопие готово на промени в учебниците по история

Скопие готово на промени в учебниците по история
A A+ A++ A

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че има готовност за промяна в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие. Думите му дойдоха по време на посещение в Струмица.

„Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа", заяви македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

 „Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат „Не“ при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС", добави той.

България още не може да кажем "Да" на Северна Македония за ЕС

Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС. Не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори, коментира тази сутрин министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“, мотивира се Захариева в ефира на bTV.

Тя подчерта, че България винаги е била добре настроена към Северна Македония и във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка и това ще продължи.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър. 

#Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »